Van Praag geschokt door geweld bij AZ-rellen: 'Waarom pakken we dit niet aan?'

Van Praag geschokt door geweld bij AZ-rellen: 'Waarom pakken we dit niet aan?'

19-05-2023 18:35 Laatste update: 18:43
149

Michael van Praag keek met afschuw naar de rellen bij AZ donderdagavond. De hooligans van de Alkmaarse topclub overschreden volgens de voorzitter van de UEFA-commissie stadions en veiligheid een gouden regel. 

"In mijn tijd als voorzitter van Ajax had ik veel met de F-side te maken", vertelt Van Praag tegen NOS. "Die vochten met andere supportersgroepen en dat was ook verschrikkelijk. Maar van ouderen, vrouwen en kinderen bleven ze af, dat was een gouden regel. Bij AZ gebeurde dat gisteren wel. Als je familieleden van spelers gaat aanvallen, dan is de grens wel bereikt, hoor."

Van Praag meldt dat AZ een flinke straf kan verwachten. "AZ is verantwoordelijk voor de gang van zaken en de veiligheid in het stadion. De club kan rekenen op een briefje van de UEFA. De hoogte van de sanctie zal afhangen van de geschiedenis van de club. Daar kan ik verder niets over zeggen, want het tuchtrecht is een onafhankelijk orgaan."

De voorzitter weet dat Nederland er 'steeds minder goed op staat' in Europa. "Van de ene kant is het mooi dat steeds meer Nederlandse clubs in de Champions League en de andere competities spelen. Maar het zijn ook clubs waarbij eigenlijk steeds iets aan de hand is met supporters."

Hij vervolgt: "Feyenoord spant wat dat betreft de kroon, maar PSV en Ajax kunnen er ook wat van. We staan in de Europese toptien en één Nederlandse club in de topvijf. Ik zit me als Nederlander te generen, als ik die lijstjes zie. Waarom pakken we dit niet aan?"

Engeland
Van Praag komt met een oplossing. Hij wijst daarbij naar Engeland. "Daar hebben ze banning orders ingevoerd, speciale wetten voor de voetbalstadions. Als je vuurwerk afsteekt, voorwerpen gooit, het veld betreedt of gaat vechten, dan bega je een strafrechtelijke overtreding. De politie pakt je op en binnen een week sta je voor de rechter."

"In Engeland hebben ze dit soort taferelen als gisteravond niet meer. Als je je misdraagt, dan krijg je een stadionverbod, een meldplicht en een strafblad. Dat schrikt gewoon af", aldus Van Praag.