PSV moet op zoek naar nieuwe coach: tien mogelijke opvolgers voor Van Nistelrooij

PSV moet op zoek naar nieuwe coach: tien mogelijke opvolgers voor Van Nistelrooij

24 mei - 15:45 Laatste update: 15:49
159 Reacties
Author profile picture

Yvo van Dorst

PSV moet op zoek naar een nieuwe trainer, nu Ruud van Nistelrooij per direct is vertrokken bij de Eindhovenaren. De oefenmeester voelde te weinig draagvlak binnen de selectie en technische staf, waardoor er een nieuwe eindverantwoordelijke gevonden moet worden door Marcel Brands en Earnest Stewart. VoetbalPrimeur zet een aantal mogelijke kandidaten op een rijtje.

Intern

Adil Ramzi (Jong PSV)
Ramzi is op dit moment trainer van Jong PSV en bewandelde al ongeveer hetzelfde pad als Van Nistelrooij. De oud-speler van de Eindhovenaren begon in de jeugd en klom zich uiteindelijk via verschillende elftallen op tot verantwoordelijke van de beloftenploeg. Hij kent de club dus goed en is er sinds 2016 werkzaam.

Verder behaalde Ramzi mooie successen met Jong PSV. Zo pakte hij dinsdagavond de Premier League International Cup voor beloftenploegen. Jong PSV was de eerste Nederlandse club ooit die dat voor elkaar kreeg. Verder staat hij met de beloftenploeg van de Eindhovenaren veertiende in de Keuken Kampioen Divisie. Ramzi zelf gaf eerder al aan dat de lijntjes tussen hem en Van Nistelrooij erg kort waren, dus dat kan hem een voorsprong geven op mensen die de club niet kennen.

Nederlandse trainers:

Phillip Cocu (Vitesse)
Ook van Cocu is het natuurlijk geen geheim dat hij PSV op zijn duimpje kent. Hij werkte van 2014 tot 2018 als trainer van de hoofdmacht van PSV en werd ook drie keer kampioen met de ploeg. Hij heeft zich bewezen in Eindhoven en pakte veel prijzen. Ook zijn speelstijl past goed bij de huidige selectie.

Het grootste nadeel is natuurlijk zijn contract bij Vitesse. Cocu heeft nog een verbintenis tot 2024 in Arnhem, waardoor hij losgeweekt moet worden. Bovendien gaf Cocu al eerder aan dat hij het naar zijn zin heeft bij Vitesse.

Pascal Jansen (AZ)
De oefenmeester van AZ heeft zich bewezen en zou bij een club uit de traditionele top-drie zeker niet misstaan. Nadat hij het vertrouwen kreeg van AZ bleef hij bouwen aan een elftal dat de halve finales van de Conference League haalde.

Wel is bekend dat AZ helemaal niet meer zo happig is op zaken doen met directe concurrenten in de Eredivisie. De Alkmaarders deden dat nog wel met de transfer van Owen Wijndal naar Ajax, maar daarna spraken ze regelmatig uit dat ze nooit meer een speler lieten vertrekken naar Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven. Een overstap van Jansen is dan mogelijk ook onbespreekbaar.

Wim Jonk (FC Volendam)
In de Eredivisie is ook ook Jonk een optie voor PSV. De coach van FC Volendam speelde drie jaar in Eindhoven en laat nu in het vissersdorp zien dat hij een ploeg op de rit kan krijgen. 

Een voordeel aan het aanstellen van Jonk, is dat hij goed om kan gaan met druk van bovenaf. Bij FC Volendam is het bestuur lange tijd een rommeltje geweest, maar de trainer bleef stoïcijns doorgaan met presteren. Zelfs nog toen de Raad van Commissarissen hem wilde ontslaan - omdat hij een kant koos in de bestuursdiscussie - bezorgde hij Volendam resultaten. Van Nistelrooij voelde geen draagvlak meer, maar die situatie is Jonk wel gewend.

Jaap Stam (clubloos)
Ook Stam kent een verleden als speler van PSV en weet dus hoe de club in elkaar zit. De coach heeft op het moment geen job in de trainerswereld en kan dus direct instromen bij de Eindhovenaren. De speelstijl die hij hanteerde in Amerika en bij Feyenoord past ook bij de huidige selectie van PSV.

Het nadeel van Stam is dat hij bij weinig clubs echt heeft gepresteerd. Bij Feyenoord en FC Cincinnati werd hij weinig eervol ontslagen. Wel gaf hij eerder aan dat PSV een club is waar een weinig ervaren trainer ook dingen kan doen. "Er zijn zat voorbeelden van jonge trainers maar óók van geroutineerde coaches die onderuit gaan. Het is een ervaringsvak, maar dat wil niet zeggen dat een jonge coach geen prestaties kan neerzetten", vertelde Stam aan Voetbal International.

Peter Bosz (clubloos)
Voor Bosz zou het een logischere keuze zijn om voor Feyenoord of Ajax te gaan, maar een ultieme coup van PSV valt natuurlijk ook binnen de mogelijkheden. De trainer heeft zich bewezen in de Eredivisie, zit vol ervaring en weet hoe het is om onder de druk van een topclub te presteren. 

VI linkte Bosz al aan PSV, maar van daadwerkelijk contact zou nog geen sprake zijn. Van alle Nederlandse trainers die beschikbaar zijn is Bosz degene met de meeste ervaring op internationaal niveau. PSV zal daar toch naar kijken met het oog op een tweede plek en mogelijk de Champions League.

Giovanni van Bronckhorst (clubloos)
Ook Van Bronckhorst heeft internationaal redelijk wat ervaring en weet hoe het is om te werken in de Eredivisie. Hij is alweer een half jaar werkloos en een topclub met Champions League-voetbal zal hem toch aanspreken. Een ander voordeel is dat Van Bronckhorst al werkte met Fred Rutten bij Feyenoord. De huidige assistent-trainer en de man die aanstaande zondag de honneurs waarneemt.

Een nadeel zou kunnen zijn dat Van Bronckhorst zich in 2022 keihard uitsprak toen hij met Rangers FC tegen de Eindhovenaren moest spelen. De bus met zijn spelers werd toen enorm belaagd en dat nam hij PSV erg kwalijk. Of hij dit akkefietje zal zijn vergeten is de vraag.

Buitenlandse trainers:

Jon Dahl Tomasson (Blackburn Rovers)
Tomasson lijkt van de buitenlandse trainers de meest waarschijnlijke naam voor PSV. Volgens onder andere 1908.nl zou de Deen al gepolst zijn door de Eindhovenaren voor een job vanaf aankomende zomer. Tomasson werkt op dit moment voor Blackburn Rovers, de club waarmee hij promotie naar de Premier League misliep.

De Deen is ook een gevestigde naam in de Eredivisie. Hij trainde al bij Excelsior, Roda JC en Vitesse, maar hij kwam als actief speler uit voor SC Heerenveen en Feyenoord. Laatstgenoemde club zou hem ook willen hebben als eventuele opvolger voor Slot, maar niets is concreet. PSV zou zich dus al wel hebben gemeld bij de entourage van de Deen.

Thomas Letsch (VfL Bochum) 
De Duitse trainer heeft nog één duel om degradatie af te wenden met VfL Bochum, maar daarna kan zijn vizier volledig op de toekomst. Hij kende een goede periode als trainer van Vitesse en gaf eerder aan dat hij de Eredivisie een leuke competitie vond om in te werken. Ook werkte hij bij RB Salzburg, een club die bekend staat om hun vernieuwende tactiek en speelstijl.

Roger Schmidt kan nog een goed woordje voor de Eindhovenaren doen. De twee werkten samen bij RB Salzburg, waardoor ze goed contact hebben. 

Ralph Hasenhüttl (clubloos)
Hasenhüttl behield FC Ingolstadt in 2016 knap voor de Bundesliga, waarna het net gepromoveerde RB Leipzig hem oppikte. Hij leidde Die Roten Bullen in hun debuutseizoen op het hoogste niveau direct naar de tweede plaats. Hasenhüttl werkte daarna vier jaar bij Southampton. Daar werd hij dit jaar ontslagen en degradeerde de club uit de Premier League.

Ook Hasenhüttl is een trainer uit de school van het Red Bull-concern. Hij begon dus in Leipzig met zijn internationale trainerscarrière en hij is ook een groot aanhanger van die speelstijl. Die manier wordt getypeerd door gegenpressing en een enorme intensiteit die in wedstrijden wordt gelegd

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie