De tegenstanders van Jong Oranje op het EK: vrezen voor Openda, geen Kvaradona

De tegenstanders van Jong Oranje op het EK: vrezen voor Openda, geen Kvaradona

21-06-2023 15:50 Laatste update: 16:49
25

Jong Oranje opent het EK O21 in Georgië en Roemenië woensdagavond met een wedstrijd tegen de leeftijdgenoten van België. Later volgen de groepsduels met Portugal en de Georgiërs. VoetbalPrimeur neemt de komende tegenstanders van Oranje onder de loep. Waar moet bondscoach Erwin van de Looi rekening mee houden?

Jong België
Woensdagavond om 18.00 trappen Jong Oranje en Jong België af in het Mikheil Meskhi stadion in de Georgische hoofdstad Tbilisi. In september stonden beide landen nog tegenover elkaar. Toen wonnen de Nederlandse talenten met 1-2, maar onze zuiderburen beschikken nu over een op papier veel sterkere selectie. 

Wedden

Meer odds

Zo zijn onder anderen AC Milan-middenvelder Charles De Ketelaere en Anderlecht-verdediger Zeno Debast meegereisd naar Georgië. De absolute blikvanger voorin is Loïs Openda. De oud-spits van Vitesse, die net als Debast en De Ketelaere al deel uitmaakte van de selectie van België voor het WK in Qatar, heeft een geweldig seizoen achter de rug bij RC Lens in de Ligue 1. Hij maakte 21 goals en gaf daarnaast vier assists. Ook de in Eindhoven bekende Yorbe Vertessen zit bij de selectie. 

Jong Portugal
Drie dagen na het duel met Jong België is Jong Portugal de tegenstander. Ook die selectie barst van het talent. Bondscoach Rui Jorge kan onder anderen  beschikken over Olympique Marseille-verdediger Nuno Tavares, Arsenal-middenvelder Fábio Vieira en Benfica-toptalent João Neves. 

De Portugese aanvalslinie heeft een redelijk groot Eredivisie-gehalte. Zo zijn onder anderen PSV’er Fábio Silva en Ajax-aanvaller Francisco Conceiçao opgeroepen. Tijdens de edities van 2015 en 2021 werd Portugal tweede achter respectievelijk Zweden en Duitsland. 

Georgië
Op 27 juni staat voor Jong Oranje de laatste groepswedstrijd op het programma, tegen Georgië. De mede-organisator van het EK kon aanvankelijk beschikken over de absolute sterspeler van het land: Khvicha Kvaratskhelia. De vleugelflitser besloot zich vorige week echter terug te trekken vanwege het lange en slopende seizoen met Napoli. De meest bekende speler in de selectie is de 22-jarige doelman Giorgi Mamardashvili. Hij is de eerste keeper van Valencia en speelde ook al acht interlands voor het grote Georgië.

Op 1 of 2 juli zal blijken of Oranje de groepsfase heeft overleefd. Dan staan de kwartfinales op het programma. Op 8 juli is de finale in de Adjarabet ArenA. Het Nederlands elftal won het toernooi voor het laatst in 2007. Toen werd Servië in Groningen overtuigend met 4-1 verslagen. Ook in 2006 waren we Europa's beste.