PSV-supporters kunnen aanklacht verwachten na vernielingen: 'Echt waanzin'

PSV-supporters kunnen aanklacht verwachten na vernielingen: 'Echt waanzin'

06-08-2023 14:37 Laatste update: 14:59
520

Het duel tussen Feyenoord en PSV van afgelopen vrijdag krijgt een staartje. Fans van de club uit Eindhoven hebben vernielingen aangebracht in De Kuip, waarbij een aantal lichtgewonden is gevallen. Zij konden later zelf naar huis, maar Stadion Feijenoord en BVO Feyenoord gaan ondanks dat begin volgende week aangifte doen tegen supporters van PSV

Dat meldt Rijnmond. Er waren tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal afgelopen vrijdag netten om het veld te zien, maar ook voor de uitvakken. Zeker 200 PSV-supporters zijn tijdens het duel aan die netten voor het uitvak gaan hangen. Daardoor zijn ze samen met de ophangsystemen naar beneden gevallen. Onder die uitvakken zaten fans van Feyenoord. Onder hen is is een aantal mensen lichtgewond geraakt, zo is te lezen. 

Lilian de Leeuw, directeur van Stadion Feijenoord, reageert geschockt. "Ik zit pas heel kort bij Stadion Feijenoord en anderen al heel lang, maar we hebben dit nog nooit meegemaakt. We doen dit al dertig jaar tijdens bijvoorbeeld Europese wedstrijden en het gaat nooit fout. Tot nu. Maar moedwillig kan alles kapot en ik ben dan ook echt geschrokken. Dit is nog gekker dan eerder met de toiletten, vooral omdat het de veiligheid van anderen aangaat. Je brengt ernstig de veiligheid in gevaar en als je de beelden terugziet dan is het echt waanzin."

Het is vooralsnog niet duidelijk hoe groot de financiële schade is na het incident. "Dat moet uitgezocht worden en daar gaan we maandag mee aan de slag", aldus De Leeuw. "We laten dit onderzoek door een onafhankelijk expert uitvoeren omdat we daar geen enkele discussie over willen. Uiteindelijk zullen we PSV ervoor aansprakelijk stellen, dat is gebruikelijk."

Na de aangifte zal er worden onderzwacht wat zich precies heeft afgespeeld. Ook zullen er samen met de politie camerabeelden worden bekeken om te achterhalen wie er verantwoordelijk zijn voor de schade. Daarnaast wordt bekeken hoe dergelijke situaties te voorkomen zijn in de toekomst. "Ik wil dat iedereen veilig is in ons stadion. Voorafgaand aan zo’n regeling met de netten maak je met de autoriteiten de plannen. Maar als je nu opnieuw een plan moet gaan maken, wat kan je dan? Want als we een beter plan voor ogen hadden, dan hadden we dit allang uitgevoerd. We gaan in ieder geval terug naar de tekentafel om dit in de toekomst te kunnen voorkomen", besluit De Leeuw in gesprek met Rijnmond.