Van debuteren onder Koeman naar leidinggeven: 'In het begin een gek gevoel'

Van debuteren onder Koeman naar leidinggeven: 'In het begin een gek gevoel'

26-08-2023 09:19
27

Nigel de Jong, die sinds acht maanden directeur topvoetbal van de KNVB is, moest wennen aan het idee dat hij bondscoach Ronald Koeman moet beoordelen. In zijn periode als speler liet Koeman hem debuteren bij Ajax.

Jaren geleden lagen de verhoudingen anders en beoordeelde Koeman juist De Jong. "In het begin was dat best een gek gevoel. Maar dat is nu weg", zegt de directeur in gesprek met Voetbal International. "Het hoort bij deze functie en in ons onderlinge gesprek hebben we het ook hierover gehad. Hoe onze nieuwe verstandhouding zou zijn. Dat gaat op een heel goede en zuivere manier. Er is wederzijds respect, we praten veel over voetbalinhoud en het bevalt prima."

Sinds de terugkeer van Koeman als bondscoach loopt het stroef bij het Nederlands elftal. De Jong begrijpt dat Koeman openlijk boos werd vanwege het spel en de getoonde instelling. "Dat begreep ik. En ik heb er geen enkel probleem mee als een bondscoach zijn boosheid in de media uitspreekt. Ik houd van duidelijkheid, ook als het een keer minder is geweest. De spelers weten zelf óók wel dat het beter moet. Iedereen kwam tot dezelfde conclusie."

"We moeten die interlandperiode goed evalueren", benadrukt De Jong. "Want iets concluderen is makkelijker dan iets ombuigen naar verbetering. Dat proces zal de volgende interlandreeks worden ingezet. Iedereen kent het belang van de komende kwalificatiewedstrijden. We moeten erbij zijn op het EK."

Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast: