Wiegman krijgt grote UEFA-prijs en gaat viral met speech over Spaanse vrouwen

Wiegman krijgt grote UEFA-prijs en gaat viral met speech over Spaanse vrouwen

31-08-2023 19:32 Laatste update: 20:41
13

Sarina Wiegman is donderdagavond voor het tweede jaar op rij door de UEFA verkozen tot Europees Coach van het Jaar. De bondscoach verloor deze maand nog de WK-finale met Engeland van Spanje (0-1), maar werd in Monaco toch weer benoemd tot de beste trainer in het vrouwenvoetbal.

Jonatan Giráldez van FC Barcelona en Spanje-bondscoach Jorge Vilda werden eveneens genomineerd voor de prijs, die werd uitgereikt tijdens de Champions League-loting. Door het behalen van de finale met de dames van Engeland ontving Wiegman de bokaal. De Lionesses speelden deze maand hun eerste finale ooit op een WK. Wiegman bereikte tweemaal de finale als bondscoach. In 2019 speelde ze deze met de Oranje Leeuwinnen. Het duel werd echter verloren van de Verenigde Staten (2-0). 

"We kennen allemaal de situatie rond het Spaanse team", begon Wiegman na het winnen van de prijs. Haar speech ging viral en leverden haar veel complimenten op. "Als moeder en echtgenote doet me dat wat. Ik wil deze award opdragen aan het Spaanse team, dat voetbal speelde waar iedereen van genoot. Er is nog een lange weg te gaan, blijkt. Dit team moet gevierd worden, naar dit team moet geluisterd worden."

Vorig jaar ontving Wiegman de prijs voor beste trainer in het vrouwenvoetbal ook al. Toen won ze het EK met Engeland in eigen land. Het was de eerste prijs voor de Engelsen op een EK of WK sinds 1966 bij zowel de mannen als de vrouwen.

Bij de mannen werd Pep Guardiola benoemd tot beste coach. Aitana Bonmatí werd uitgeroepen tot beste speelster en Erling Haaland mocht de prijs voor beste voetballer in ontvangst nemen.