Goossens biedt financiële begeleiding: 'Stel je koopt dat horloge van 10.000 euro'

Goossens biedt financiële begeleiding: 'Stel je koopt dat horloge van 10.000 euro'

13-10-2023 16:30
26

John Goossens zette in januari 2022 een punt achter zijn carrière bij ADO Den Haag, waarna hij zich volledig richtte op zijn eigen bedrijf. Met Fuse Sports hoopt de oud-prof met het sterke linkerbeen sporters de financiële begeleiding te bieden, die hij zelf vaak miste. Dat vertelt hij in #DoneDeal.

Als groot talent bij Ajax lag de wereld aan zijn voeten en maakte Goossens voor het eerst kennis met het grote geld. De inmiddels 35-jarige oud-middenvelder verdiende ook bij Feyenoord en tijdens buitenlandse avonturen een prima salaris. Dat geld zette hij lang niet altijd verstandig weg. Veel ging naar auto’s, of zelfs een boot in zijn periode in Rotterdam. Goossens wil jonge sporters nu waarschuwen voor de valkuilen.

Wedden

Meer odds

"Wij helpen sporters - mijn oude collega's - op het gebied van financiën. In de breedste zin van het woord", stelt Goossens in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur. "Met als doel dat je op elk punt van je leven voldoende geld hebt, het leven kan leiden dat je wil en niet afhankelijk bent van geld. Ik heb tijdens mijn carrière eigenlijk nooit hulp of advies gehad. Ik heb wel gespaard, maar op dat moment liet ik veel mogelijkheden liggen. Je gaat relatief snel leven naar de inkomsten die je hebt."

"Tijdens een blessure in Amerika in 2017 ben ik meer naar mijn financiën gaan kijken”, vervolgt Goossens. "Er werd mij toen verteld: pijnvrij lopen is het maximale, voetballen is een no go. Dat kun je uit je hoofd zetten. Dat is wel een moment dat je denkt: ik ben nu 29, ik dacht tot mijn 35ste door te gaan. Het eerste wat je dan doet, is kijken: hoe sta ik er financieel voor? Zo ben ik bij een financieel planner terechtgekomen. Toen ging er een wereld voor mij open."

Vind je dat de begeleiding van zaakwaarnemers daarin tekort schiet?
"Je hoort zaakwaarnemers vaak genoeg roepen: we begeleiden ze van A tot Z. Maar trek het uit elkaar. Er is een handjevol dat het doet, maar er zijn genoeg zaakwaarnemers die zeggen: ik breng je van A naar B en de rest doe ik niet. 'Ik ga mij daar niet mee bezighouden, ik word betaald voor het leveren van een deal, dat is wat ik doe'."

"In mijn optiek moet je als begeleider het totaalplaatje proberen aan te bieden. Dat gebeurt niet vaak genoeg. Ik heb genoeg overgehouden aan mijn carrière, maar ik had het nog veel beter kunnen doen. Ik vind het belangrijk dat je jonge jongens, die wellicht een eerste jeugdcontract tekenen, een bepaalde educatie geeft. Wat houdt geld in? Wat komt er bij kijken? En hoe ga je met dat geld om en wat zijn de mogelijkheden? Er is ook de druk die je van buitenaf ervaart."

Die antwoorden krijg je niet op school
"Daar hebben wij het zo vaak over. Je hebt het op school over micro-economie en hoe alles werkt. Maar heb je het over persoonlijke financiën? Nee. Daar word je gewoon niet bij geholpen. Er moet gewoon een stuk educatie wat betreft persoonlijke financiën op school gegeven gaan worden."

Hoeveel sporters begeleid je nu?
"Wij zitten nu net onder de vijftig spelers. Het zijn niet allemaal voetballers. Sterker nog, er zijn ook jonge ondernemers. Er lopen zelfs gesprekken met entertainment, om DJ's te gaan helpen. Influencers hebben ook dezelfde vragen. We helpen zo veel mogelijk mensen."

Wat zijn de lessen die je meegeeft en zelf hebt gemist tijdens je loopbaan?
"Vooral de basiskennis. Weten wat geld inhoudt. Heel goed begrijpen dat de contracten die je tijdens je carrière hebt, niet oneindig zijn. Dat is wel een beetje het gevoel: ik doe een grote uitgave, want volgende maand komt er weer een klap met geld binnen. Dat proberen wij inzichtelijk te maken."

"Stel je koopt een horloge voor tienduizend euro. Wat kost dat per saldo over vijf, tien of twintig jaar? Zet dat eens weg tegen een goed gespreide beleggingsportefeuille. Als je dan ziet wat voor rendement je mist, dan zou je kunnen overwegen dat horloge te laten liggen en het goed te investeren. Dan kun je over tien, vijftien jaar bij wijze van spreken elk jaar een horloge kopen uit dat rendement."

"Wij zeggen niet: je moet dit of dat. Maar het is wel onze rol om de mogelijkheden te laten zien, zodat zo’n jongen zelf een bewuste keuze kan maken. Niet dat je geblesseerd raakt of geen contract meer krijgt en dan denkt: had ik dit maar eerder gedaan, dan had ik er anders bijgezeten."

Transferklapper FEYENOORD & AJAX-aanwinsten in BEELD! Bekijk #DoneDeal nu: