Gimenez kopman, vrije val Ajax: duurste Eredivisie-spelers na update Transfermarkt

Gimenez kopman, vrije val Ajax: duurste Eredivisie-spelers na update Transfermarkt

17-10-2023 16:00
155

Het alom bekende Transfermarkt.com heeft dinsdag een update doorgevoerd. Feyenoord-topscorer Santiago Giménez is nu de meest waardevolle speler van de Eredivisie. De transferwaarde van de Mexicaanse spits steeg ook het hardst, gevolgd door PSV-aanvaller Johan Bakayoko en Feyenoorders Lutsharel Geertruida en Quilindschy Hartman.

Grootste waardestijgingen Eredivisie

1. Santiago Gimenez: van 25 miljoen naar 40 miljoen euro
Gimenez is bij Feyenoord hard op weg om de eerste Eredivisie-speler te worden sinds Georgios Giakoumakis in 2020/2021 die in één seizoen meer dan 25 keer maakt. "De doelpunten van Gimenez zetten hem op de radar van verschillende topclubs en zijn waardestijging van vijftien miljoen brengt hem dichter bij de cijfers die in de geruchtenmolen circuleren", legt Kevin Lux, Content Manager van Transfermarkt in Nederland, uit.

"De reden dat het Nederlandse marktwaardeteam zijn waarde heeft beperkt tot 40 miljoen, is omdat de Mexicaanse spits nog niet in de Champions League heeft gespeeld. Als hij laat zien dat hij op dit niveau ook voor zijn team kan presteren, zal hij de komende maanden ongetwijfeld nog verder stijgen op de ladder."

2. Johan Bakayoko: van 10 miljoen naar 25 miljoen euro
Gímenez moet zijn status als grootste winnaar delen met PSV-aanvaller Johan Bakayoko. Ook hij werd vijftien miljoen euro meer waard. De Belgische buitenspeler heeft al ervaring in de Champions League en was een grote factor in het bereiken van de groepsfase door de Eindhovenaren met twee assists tegen zowel Rangers als Sturm Graz.

Naast de vier assists in de voorrondes van de Champions League produceerde Bakayoko in zijn vijftien wedstrijden tot nu toe nog maar twee assists en één doelpunt, voegt Lux toe. "Hij houdt verdedigers bezig met zijn dribbels, maar moet beslissender zijn met assists en doelpunten." Als hem dat lukt, kan Bakayoko zijn transferwaarde nog verder verhogen. Op dit moment schat Transfermarkt zijn waarde op 25 miljoen euro. 

3. Lutsharel Geertruida: van 25 miljoen naar 35 miljoen euro - Quilindschy Hartman: van 10 miljoen naar 20 miljoen euro
Geertruida heeft er van Transfermarkt tien miljoen euro bijgekregen, wat zijn waarde op 35 miljoen brengt. De verdediger is van cruciaal belang voor de goede prestaties van Feyenoord en staat in de belangstelling van veel ploegen uit de grote Europese competities. Daarnaast debuteerde hij dit jaar in het Nederlands elftal en maakte hij minuten in de Champions League tegen Celtic en Atlético Madrid. Hetzelfde geldt voor de linksback van Feyenoord, Hartman. Ook hij ziet zijn transferwaarde volgens de site met tien miljoen stijgen, naar twintig miljoen euro. 

Tot de grootste stijgers behoren ook Vangelis Pavlidis (+ 6 miljoen), Yankuba Minteh (+ 6 miljoen), David Hancko (+ 5 miljoen), Noa Lang (+ 5 miljoen), Igor Paixão (+ 5 miljoen), Jorrel Hato (+5 miljoen), Joey Veerman (+ 4 miljoen), Jerdy Schouten (+ 4 miljoen), Quinten Timber (+ 4 miljoen), Benjamin Tahirovic (+ 3,5 miljoen), Sergiño Dest (+ 3 miljoen), Olivier Boscagli (+ 3 miljoen) en Jordan Teze (+ 3 miljoen).

Door de update ziet de top-vijftien van meest waardevolle spelers volgens transfermarkt.com er als volgt uit:

1. Santiago Giménez (Feyenoord, 40 miljoen euro)
2. Lutsharel Geertruida (Feyenoord, 35 miljoen euro)
3. David Hancko, (Feyenoord, 30 miljoen euro)
4. Johan Bakayoko, (PSV, 25 miljoen euro)
5. Hirving Lozano (PSV, 22 miljoen euro)
6. Armel Bella-Kotchap (PSV, 20 miljoen euro), Steven Bergwijn (Ajax, 20 miljoen euro), Joey Veerman (PSV, 20 miljoen euro), Quilindschy Hartman (Feyenoord, 20 miljoen euro), Noa Lang (PSV, 20 miljoen euro), Vangelis Pavlids (AZ, 20 miljoen euro)
12. Josip Sutalo (Ajax, 18 miljoen euro)
13. Jerdy Schouten (PSV, 16 miljoen euro)
14. Igor Paixão (Feyenoord, 15 miljoen euro), Justin Bijlow (Feyenoord, 15 miljoen euro), Mats Wieffer (Feyenoord, 15 miljoen euro)
15. Sergiño Dest (PSV, 13 miljoen euro)

Grootste waardedalingen Eredivisie

Onder de grootste verliezers van de nieuwe update zijn veel Ajax-spelers. Zij betalen de prijs voor de slechte start van de Amsterdammers in de competitie. Ook Feyenoord-bankzitter Javairô Dilrosun en de worstelende sc Heerenveen-doelman Andries Noppert leveren waarde in. 

Steven Berghuis (-3 miljoen), Branco van den Boomen (-3 miljoen), Hirving Lozano (-3 miljoen), Kacper Kozlowski (-3 miljoen), Steven Bergwijn (-2 miljoen), Kenneth Taylor (-2 miljoen), Javairo Dilrosun (-2 miljoen), Jens Odgaard (-1,5 miljoen), Djordje Mihailovic (-1,5 miljoen) en Andries Noppert (-1,5 miljoen). 

Volgens Transfermarkt is de selectie van Feyenoord met 265,65 miljoen euro het meest waardevol van de hele Eredivisie. Het team van PSV volgt met een totale waarde van 228,93 miljoen euro. Ajax staat derde op de lijst, met een selectiewaarde van 185,90 miljoen euro.