Slangenkuil vol verraad en schorsingen: alles over het Italiaanse gokschandaal

Slangenkuil vol verraad en schorsingen: alles over het Italiaanse gokschandaal

18-10-2023 16:30 Laatste update: 16:43
18

De Italiaanse voetballerij is sinds een week in de greep van een gokschandaal binnen de nationale ploeg en de competitie. Verschillende spelers worden beschuldigd van illegaal gokken en spelers hebben ook al verslavingen toegegeven. Hoe is dit precies aan het licht gekomen, zijn er al straffen uitgedeeld en wat is nu de status van de voetballende verdachten? VoetbalPrimeur legt het uit.

Begin oktober kwamen Italiaanse media met de bom die het voetbalgekke land op zijn grondvesten deed schudden. Na eerdere incidenten in het verleden zouden vier spelers zich weer hebben schuldig gemaakt aan illegaal gokken. De Italianen Nicolò Fagioli (Juventus), Sandro Tonali (Newcastle United), Nicolo Zaniolo (Aston Villa) en de Pool Nicola Zalewski (AS Roma) zouden zich schuldig hebben gemaakt aan illegale bettingactiviteiten.

Nadat de beschuldigingen naar buiten kwamen verlieten Zaniolo en Tonali het Italiaanse elftal en kwamen ze ook niet meer terug, omdat ze ondervraagd werden door de autoriteiten. Fagioli werd enkele maanden geleden al verhoord. Ondertussen beloofde de klokkenluider, roddeljournalist Fabrizio Corona, dat hij nog meer belastend bewijs had.

Welke straf kreeg Nicolo Fagioli in het Italiaanse gokschandaal?
De eerste die onder de druk besloot te zwichten, was Fagioli. De 22-jarige middenvelder gaf zijn gokverslaving toe aan de Italiaanse bond (FIGC) en besloot mee te werken aan elke vorm van onderzoek. Ook bracht zijn zaakwaarnemer dit nieuws naar buiten, in de hoop dat Fagioli door deze factoren strafvermindering zou krijgen. De middenvelder van Juventus werd uiteindelijk voor zeven maanden geschorst door de FIGC.

Toch heeft Fagioli wel een forse strafvermindering gekregen. Dit zou zijn gekomen omdat hij verklaringen zou hebben afgelegd over Tonali. Fagioli gaf toe dat hij al lang gokte en dat niet deed op wedstrijden van zijn eigen club. De gokapp die hij daarvoor gebruikte had hij leren kennen via Tonali. Fagioli gaf na zijn vonnis ook openlijk toe dat hij miljoenen euro's schuld heeft.

Welke straf krijgt Sandro Tonali in het Italiaanse gokschandaal?
Door de belastende verklaringen van Fagioli begon ook het net rond Tonali zich te sluiten. De middenvelder van Newcastle United besloot dezelfde weg te kiezen als zijn Italiaanse collega. De zaakwaarnemer van Tonali bracht de gokverslaving naar buiten en de middenvelder zelf gaf het toe bij de politie. Giuseppe Riso, zijn belangenbehartiger, vertelde dat Tonali in shock was, dat Newcastle United wist van de verslaving en dat de middenvelder ook de 'wedstrijd' tegen diens verslaving zal gaan winnen.

Toch lijkt het er ernstig op dat de strafmaat voor Tonali een stuk hoger zal uitvallen dan voor Fagioli. In zijn tijd bij AC Milan heeft de middenvelder, in tegenstelling tot zijn collega van Juventus, wel gegokt op wedstrijden van zijn eigen team. Tonali gaf aan dat dit alleen was wanneer hij zelf niet speelde bij Milan, maar dit wordt betwist. Na het onderzoek zou hij zo maar eens voor drie jaar geschorst kunnen worden.

Wat krijgen Zaniolo en Zalewski in het Italiaanse gokschandaal?
Wat betreft Zaniolo en Zalewski is het op dit moment vrij stil. Eerstgenoemde nam al wel een advocaat in de arm na de recente ontwikkelingen. Via zijn raadsman blijft Zaniolo in ieder geval ontkennen. "Nicolo heeft nog nooit gegokt. Hij heeft wel poker of blackjack gespeeld op illegale goksites, maar hij wist niet dat dit niet mocht. We zullen alles duidelijk gaan maken bij de Italiaanse autoriteiten", vertelde zijn advocaat aan La Gazzetta dello Sport.

Zalewski is enkel nog maar een paar keer genoemd door klokkenluider Corona. De in Italië geboren Pool heeft zelf nog niet gereageerd op de uitspraken, maar wel beloofde de verklikker op live televisie dat hij met meer beschuldigingen zou komen over Zalewski. Voor nu ontspringt hij de dans dus nog, maar de kans is aanwezig dat hij zich later nog moet verantwoorden.

Wie is klokkenluider Fabrizio Corona in het Italiaanse gokschandaal?
Fabrizio Corona is normaal gesproken een bron die in Italië niet altijd even betrouwbaar is, maar door de bekentenissen van Tonali en Fagioli komen zijn uitspraken in een ander daglicht. De 49-jarige ondernemer was vroeger model en poseerde onder andere in de Playboy. Corona is een bekende in de Italiaanse showbizz. In 2015 werd hij veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Fabrizio Corona (@fabriziocoronareal)

Die straf heeft Corona alleen nog niet uitgezeten. Hij perste een aantal Italiaanse bekendheden af, maar om onbekende redenen hoeft hij nog altijd niet de bak in. Inmiddels is hij bezig met de Italiaanse gokschandalen en kwam hij met drie nieuwe namen. Stephan El Shaarawy (AS Roma), Federico Gatti (Juventus) en Nicolò Casale zouden ook betrokken zijn bij het schandaal. Over hun inmenging is verder nog niets bekend.