Bergwijn, Brobbey en supersub Akpom leiden ploeterend Ajax naar nieuwe zege

05-11-2023 18:43 Laatste update: 18:49
289

Ajax heeft drie dagen na de zege op FC Volendam ook sc Heerenveen verslagen: 4-1. Steven Bergwijn, Brian Brobbey en invaller Chuba Akpom (tweemaal) maakten de goals voor de Amsterdammers, die met hangen en wurgen overeind bleven in de tweede helft.

Never change a winning team, moet John van 't Schip hebben gedacht: de trainer van Ajax koos tegen Heerenveen voor dezelfde ploeg die donderdagavond tegen Volendam een broodnodige overwinning boekte. Heel blij zal Van 't Schip niet zijn geworden van de openingsfase, want Ajax speelde zwak en Heerenveen bood goed partij.

Na achttien minuten ontsnapte Ajax aan een achterstand, toen Pelle van Amersfoort er van een meter of vijf voor het doel in twee instanties niet in slaagde om te scoren. Kort daarna was het aan de andere kant wél raak. Steven Berghuis speelde Bergwijn met veel gevoel vrij: 1-0. Bergwijn ontsnapte daarbij aan buitenspel, ook na een uitvoerige VAR-check.

Kort voor rust bouwde Ajax de voorsprong uit: een weergaloze voorzet van Branco van den Boomen werd binnengekopt door Brobbey. Toch ging Ajax niet met een 2-0 voorsprong rusten, want Heerenveen deed wat terug via Luuk Brouwers. Hij kopte een voorzet op fraaie wijze achter doelman Diant Ramaj.

Heerenveen ging in de tweede helft op jacht naar de voorsprong, terwijl Ajax verre van scherp uit de kleedkamer kwam. Sinds vorig seizoen verspeelden de Amsterdammers in de Eredivisie 25 punten na een voorsprong - het hoogste aantal van alle ploegen.

Met kunst en vliegwerk bleef de ploeg van Van 't Schip echter overeind. Ché Nunnely stuitte op Ramaj, terwijl Osame Sahraoui twee enorme kansen om zeep hielp in een tijdsbestek van enkele seconden. Eerst raakte hij de binnenkant van de paal, vervolgens mikte hij naast. Tussendoor werd een doelpunt van Brobbey afgekeurd vanwege vermeend duwen.

Net op het moment dat Heerenveen slotoffensief leek te gaan ontketenen, maakte Akpom de bevrijdende 3-1 voor Ajax. Andries Noppert verwerkte een afstandsschot onvoldoende en Akpom kopte de rebound binnen. Ook tegen Volendam was hij trefzeker. Vervolgens maakte de Engelse spits ook nog de 4-1.

Door de overwinning stijgt Ajax naar de elfde plaats in de Eredivisie, op negentien verliespunten van koploper PSV. Heerenveen blijft de nummer dertien.