Maand na aanslag: Zweden zonder logo, vlaggen of blauw-geel naar interland

Maand na aanslag: Zweden zonder logo, vlaggen of blauw-geel naar interland

14-11-2023 21:40 Laatste update: 22:05
46

De Zweedse voetbalbond neemt, een maand na de aanslag op twee Zweedse supporters tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen België, maatregelen om de veiligheid van de nationale ploeg te garanderen. Zweden speelt donderdag in Azerbeidzjan en zondag thuis tegen Estland.

Het nationale logo is van de spelersbus gehaald en de gebruikelijke avondwandeling voor de wedstrijddag gaat niet door. Ook zullen de internationals en de staff van Zweden in burgerkleding reizen. Meegereisde supporters wordt bovendien afgeraden om geel-blauwe sjaals, shirts en vlaggen thuis te laten. "Het is belangrijk dat we opkomen voor ons land en onze kleuren, maar we moeten ons niet roekeloos gaan gedragen", luidt de boodschap.

Bij de aanslag in Brussel kwamen op 16 oktober twee Zweedse supporters om het leven. Zij waren in België vanwege de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden. Het duel definitief werd daarna stilgelegd en niet meer uitgespeeld. Maandag werd er tijdens een spelersmeeting van de selectie van Zweden stilgestaan bij de aanslag. 

Naar Bakoe reizen in totaal zo'n vijftig Zweedse supporters mee. Dat zorgt voor emotie bij bondscoach Janne Andersson. "Dat zijn helden. Zeker omdat we nergens meer voor spelen. Mensen die vrij nemen en geld uitgeven om ons te komen aanmoedigen, om dan zo'n shit te moeten doorstaan. Het zijn grote helden, die wil ik bedanken."

Zweden kan zich niet meer plaatsen voor het EK van 2024 in Duitsland. België en Oostenrijk zijn niet meer in te halen in groep F.