‘Quilindschy Hartman is een hele fijne en lieve jongen, hij was toen al zo goed’

‘Quilindschy Hartman is een hele fijne en lieve jongen, hij was toen al zo goed’

28-11-2023 12:27
37

Éénmalig Turks international Tiago Çukur vertelt in gesprek met VoetbalPrimeur over zijn tijd in de jeugd bij Feyenoord en het 'warme gevoel' dat hij aan de Rotterdamse club heeft overgehouden. De Amsterdamse spits speelt inmiddels al een tijd in het buitenland, maar heeft nog veel contact met Quilindschy Hartman en volgt Feyenoord – zeker op Champions League-avonden – nog altijd op de voet.

Een speciaal gevoel bij Feyenoord
Als Çukur terugdenkt aan zijn tijd als speler bij Feyenoord is de spits nog altijd zeer positief. "Ik denk dat alle jongens die ooit bij Feyenoord hebben gespeeld voor altijd een speciaal gevoel bij de club hebben. Feyenoord is echt een hele warme club. Als ik terugkijk naar mijn Feyenoord-tijd, heb ik daar heel veel plezier gehad. Als jeugdspeler bij Feyenoord word je verplicht om naar de wedstrijden in De Kuip te gaan. Destijds was dat in ieder geval zo. Als mens word je op die leeftijd gevormd. Als je dan bijna elke week naar dat mooie stadion gaat, dan krijg je vanzelf een speciaal gevoel."

Wedden

Meer odds

De Amsterdamse spits speelde in de jeugd van Feyenoord met een aantal bekende namen, waar hij ook nu nog veel contact mee heeft. "Quilindschy Hartman spreek ik nog veel, ja. Ik heb ook bij hem in de klas gezeten. We hebben lang samengespeeld en hij was in de jeugd al erg goed. Quilindschy is een hele leuke en lieve jongen. Ook jongens als Melayro Bogarde en Denso Kasius zaten in mijn team bij Feyenoord."

Tekst gaat verder onder foto.

'Daar zaten gewoon 38.000 man in een geweldig stadion'
Çukur vertrok uiteindelijk van Rotterdam naar AZ en maakte vervolgens op zeventienjarige leeftijd de overstap van Alkmaar naar het buitenland. De Amsterdamse spits koos voor het Engelse Watford en van deze transfer kreeg Çukur geen moment spijt. "Naast mijn debuut voor de nationale ploeg van Turkije is het allermooiste moment tot nu toe toch wel op de bank zitten in de Premier League. We speelden met Watford onder andere tegen Everton en Spurs, dat maakt wel indruk."

Als favoriete moment daarna noemt Çukur zijn periode bij Doncaster Rovers in de Engelse League One. "Mijn eerste wedstrijd bij Doncaster was uit tegen Sheffield Wednesday. Daar zaten gewoon 38.000 man in een geweldig stadion. Ik was toen zestien jaar, misschien net zeventien. Dat was ook wel even een reality check en een besefmomentje. Dan zie je hoe serieus het voetbal in Engeland is en dat er zelfs in de derde divisie bijna 40.000 man naar het stadion komen. Ooit hoop ik zeker nog terug te keren in Engeland, maar eerst slagen bij Fenerbahçe."

'Dit is het moment voor het Turkse voetbal om door te pakken'
Met zijn goede spel in Engeland verdiende Çukur niet alleen een transfer naar zijn droomclub Fenerbahçe, maar mocht hij ook zijn debuut maken voor het Turkse nationale elftal. Zijn debuut voor Turkije werd nog extra bijzonder omdat ook zijn boezemvriend Orkun Kökçü voor deze wedstrijd geselecteerd was. Opmerkelijk genoeg reisden de twee vroeger altijd samen vanuit Amsterdam Bijlmer Arena naar de training bij Feyenoord, zoals al viel te lezen in de Avonturiers-rubriek van VoetbalPrimeur.

Ook 'zijn club' Fenerbahçe verliest Çukur niet uit het oog. Fenerbahçe staat momenteel bovenaan in de Super Lig met 34 punten uit dertien wedstrijden. Dat zijn er evenveel als Galatasaray, maar Fener beschikt over een beter doelsaldo. Iets waar Çukur natuurlijk zeer over te spreken is. "Ik volg het Turkse voetbal en met name Fenerbahçe natuurlijk op de voet. Zij doen het heel goed op dit moment. Met spelers als Tadic en Dzeko maken ze veel indruk. Het Turkse voetbal heeft echt de weg naar boven ingeslagen en wordt steeds aantrekkelijker, dat is natuurlijk goed om te zien. Dit is het moment voor het Turkse voetbal om door te pakken. Je hebt er met Fenerbahçe, Galatarsary, Besiktas en het Adana Demirspor van trainer Patrick Kluivert nu echt een hele mooie bovenkant van clubs in de competitie."

Over zijn eigen toekomst is de spits duidelijk. "Op het moment dat ik bij Watford vertrok en een contract tekende bij Fener is mij heel duidelijk een scenario geschetst: eerst twee seizoenen nog eventjes verhuurd worden en daarna gewoon volop de voorbereiding meedoen en kijken hoe de vork dan in de steel zit. Mijn doel is dan ook om er volgend seizoen bij Fenerbahçe te staan. Maar ik besef ook heel goed dat ik op dit moment op deze jonge leeftijd vooral veel meters moet gaan maken." Ook zijn oude club Feyenoord wenst Çukur het beste toe. "Het blijft bijzonder om die jongens zoals Quilindschy nu tijdens grote wedstrijden in De Kuip te zien. Dat het nu zo goed gaat is alleen maar mooi. De Kuip blijft een speciale plek."