Feyenoord ziet miljoenen binnenstromen ondanks Champions League-uitschakeling

Feyenoord ziet miljoenen binnenstromen ondanks Champions League-uitschakeling

13-12-2023 23:10
45

Feyenoord moest woensdag afscheid nemen van de Champions League, maar de Rotterdammers kunnen toch terugkijken op een bijzonder lucratief toernooi. De inkomsten uit Europees voetbal passeerden al ruimschoots de grens van veertig miljoen euro.

Feyenoord mocht halverwege de groepsfase even dromen van een plek in de achtste finales van de Champions League, maar één wedstrijd voor het einde was al duidelijk dat de Rotterdammers na de winter verder gaan in de Europa League. De ploeg van Arne Slot speelde woensdag een 'bonuswedstrijd' tegen Celtic, waarin een winstpremie van 2,8 miljoen euro op het spel stond. Dat bedrag wordt niet uitgekeerd door de 2-1 nederlaag op Celtic Park.

Door thuiszeges op Celtic en SS Lazio ontving Feyenoord twee keer (eerder) het volle pond. Dat brengt de totale inkomsten van de regerend landskampioen tot nu toe op zo'n 42 miljoen euro in de Champions League. Dat bedrag bestaat naast de prestatiebonussen uit een startpremie van 15,64 miljoen, 13,64 miljoen uit de coëfficiëntenpot, 6 miljoen aan recettes en ongeveer één miljoen uit de market pool.

Feyenoord was op voorhand dus al verzekerd van meer dan 35 miljoen euro. Dat bedrag werd door de sportieve prestaties nog iets aangevuld, maar in tegenstelling tot PSV - dat een bonus van 9,6 miljoen kreeg voor het bereiken van de achtste finales - moeten de Rotterdammers wel verder in de Europa League. Voor de deelname aan de tussenronde krijgt Feyenoord een extraatje van 500.000 euro.

Hoewel de inkomsten in het tweede clubtoernooi schril afsteken bij het miljardenbal, kan de ploeg van Slot de clubkas alsnog aardig spekken. Een plek in de achtste finale levert 1,2 miljoen op. Daarna liggen er nog bonussen klaar voor het bereiken van de kwartfinale (1,8 miljoen) en halve finale (2,8). De verliezend-finalist ontvangt nog eens 4,6 miljoen, de winnaar zelfs 8,6 miljoen.

Dit verdiende Feyenoord in de Champions League

Startpremie: 15,64 miljoen
Wedstrijdpremies: 5,6 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 13,64 miljoen
Recettes en market pool: 7 miljoen
Totaal: 41,88 miljoen euro