Tiental van AZ vliegt uit Conference League op frustrerende avond in Polen

14-12-2023 20:38 Laatste update: 20:49
142

Het Europese doek is gevallen voor AZ. In Polen móést er worden gewonnen van Legia Warschau, maar de Alkmaarders leden op een frustrerende avond de vierde nederlaag in de groepsfase: 1-0.

Het was erop of eronder voor AZ, dat Legia moest verslaan om te overwinteren in de Conference League. Op doel stond een negentienjarige debutant: Rome-Jayden Owusu-Oduro kreeg van trainer Pascal Jansen, die eerste keeper Mathew Ryan voorlopig moet missen, de voorkeur boven routinier Hobie Verhulst.

Owusu-Oduro kon na 34 minuten niet voorkomen dat Legia Warschau op voorsprong kwam. Josué Pesqueira, één van de twee arrestanten bij de ongereldheden na de heenwedstrijd in Alkmaar, vond zijn ploeg- en landgenoot Yuri Ribeiro met een lepe voorzet. Ribeiro liep de bal vervolgens binnen bij de tweede paal: 1-0.

AZ wilde wel, maar het kraken van de Legia-code bleek te ingewikkeld. Kansen werden amper gecreëerd in het stadion, waar de Poolse supporters onophoudelijk bleven zingen. In de tweede helft werd het zelfs nog erger vanuit Nederlands oogpunt: Bruno Martins Indi kreeg na 53 minuten een directe rode kaart. De aanvoerder protesteerde niet.

Het maakt van de moeilijke opdracht voor AZ een welhaast onmogelijke missie. De nekslag kwam tien minuten voor tijd. Legia-invaller Blas Kramer kopte een voorzet van - weer - Josué binnen. Het Europese avontuur is roemloos ten einde gekomen, AZ kan zich nu volledig gaan focussen op de Eredivisie en KNVB Beker.