Van der Vaart en Mulder stellig over discutabele penalty: 'Hij raakt de bal'

Van der Vaart en Mulder stellig over discutabele penalty: 'Hij raakt de bal'

21 februari - 00:17 Laatste update: 01:25
29

PSV en Borussia Dortmund hielden elkaar in evenwicht tijdens de eerste wedstrijd van het tweeluik in de Champions League (1-1). Luuk de Jong schoot de Eindhovenaren vanaf de stip op gelijke hoogte. Over die strafschop zijn de meningen verdeeld, analisten Rafael van der Vaart en Youri Mulder vinden het absoluut geen penalty. 

Malik Tillman kreeg de bal vanaf de flank en neemt hem mee het zestienmetergebied in, waarna Mats Hummels ingreep. De scheidsrechter aarzelde niet en legde de bal op de stip. "We zagen al vrij snel dat hij (Hummels, red) eerst de bal raakte", begint Van der Vaart. "Eigenlijk een slechte aanname van Tillman. Die bal wordt weggetikt en Hummels schaaft hem een beetje. Ik vind dit geen penalty", zegt hij gedecideerd. 

Youri Mulder is het eens met Van der Vaart. "Hij speelt de bal toch? Natuurlijk moet de VAR dan ingrijpen", begint hij. "Hummels gaat ook nog met de punt van zijn schoen naar de bal, niet eens met gestrekt been. Hij raakt duidelijk eerst de bal. Hij schampt de schoen een beetje van Tillman, dat is totaal niet gevaarlijk." 

Presentator Wytse van der Goot benadrukt dat de VAR met bewijsmateriaal moet komen dat de scheidsrechter een duidelijke fout heeft gemaakt. "Je hoeft er toch niet elke keer een rechtszaak van te maken? Hij speelt de bal, klaar. De scheidsrechter kan toch zelf even gaan kijken? De grens tussen wel of geen duidelijke fout van de scheidsrechter is niet te bepalen", reageert Mulder. 

Hummels was enorm kwaad na afloop van de wedstrijd vanwege deze beslissing van de arbitrage. Hij noemde het een schande dat deze strafschop is gegeven en noemde het een grap van een penalty.