Wisseling van de wacht aanstaande: Ajax verliest ruim een miljoen aan PSV

Wisseling van de wacht aanstaande: Ajax verliest ruim een miljoen aan PSV

18 maart - 10:45
59

In de Eredivisie is een wisseling van de wacht aanstaande. Niet Ajax, maar PSV strijkt volgend seizoen - naar alle waarschijnlijkheid - het hoogste bedrag uit televisiegelden op. Zó zit de ranglijst in elkaar.

Clubs krijgen per jaar op basis van de eindrangschikking een bepaald aantal punten, waarbij de laatste tien seizoenen worden meegerekend. Het meest recente seizoen telt het zwaarst, dat van tien jaar geleden het minst zwaar. In het seizoen 2024/2025 is er een slordige honderd miljoen euro te verdelen.

Wedden

Meer odds

De ranglijst wordt elk jaar opgemaakt, omdat de televisiegelden in Nederland niet gelijk worden verdeeld. De lijstaanvoerder krijgt 12,55 procent van de totale pot, de nummer twee 11,37 procent en nummer drie 10,07 procent. Deze aantallen lopen steeds verder terug, tot 2,61 procent voor de nummer laatst.

Op basis van de huidige Nederlandse ranglijst (2023/24) krijgt Ajax afgerond 10,5 miljoen, PSV 9,5 miljoen en Feyenoord 8,4 miljoen euro. De hekkensluiter op de tv-ranglijst krijgt 2,2 miljoen euro.

In de top veranderde jarenlang niet veel: Ajax bouwde dankzij vier opeenvolgende landstitels, tussen 2019 en 2022, een royale voorsprong op. Na twee mislukte jaren wordt dat nu anders. Ajax moet de eerste plek hoogstwaarschijnlijk inleveren bij PSV.

Als de Eindhovenaren de koppositie in april of mei weten te verzilveren, moeten de Amsterdammers minimaal derde worden om de eerste plek op de tv-ranglijst te behouden. Dat lijkt onbegonnen werk. Het gat tussen Ajax en nummer drie FC Twente is twaalf punten, meer dan het verschil tussen Feyenoord en PSV (tien punten).

Voorlopige televisieranglijst 2024/2025 (geschatte bedragen)
1. PSV - 12,5 miljoen
2. Ajax - 11,4 miljoen
3. Feyenoord - 10,1 miljoen
4 t/m 18: nog niet bekend

Omdat de Eredivisie-ranglijst nog niet definitief is én nog onbekend is welke clubs promoveren uit de Keuken Kampioen Divisie, is er buiten de top-drie nog weinig zinnigs te zeggen over de verdeling. Daarover later meer. Goed nieuws voor de Eredivisie-clubs is dat Disney vanaf 2025 de jaarlijkse toelage verhoogt naar circa 140 miljoen euro.