Kroes verder in de problemen: KNVB bevestigt dat Ajax-directeur regels overtrad

Kroes verder in de problemen: KNVB bevestigt dat Ajax-directeur regels overtrad

4 april - 12:06
290

Alex Kroes heeft de regels van de KNVB overtreden doordat hij in zijn tijd bij AZ al aandelen van Ajax had. Dat bevestigt de bond naar aanleiding van vragen van de Volkskrant. De licentiecommissie gaat de zaak rond de geschorste Ajax-directeur onderzoeken.

Volgens de richtlijnen van de KNVB mogen bestuurders van een voetbalclub direct of indirect geen aandelen bezitten van een andere betaaldvoetbalclub. De bond erkent dat Kroes deze regels heeft overtreden. Kroes kocht, zo verklaarde hij zelf na zijn schorsing, 'met stukjes en beetjes' aandelen van Ajax tussen 6 april 2022 en 26 juli 2023. In die periode was hij echter nog werkzaam als directeur International Football Strategy bij AZ.

De licentiecommissie betaald voetbal zal zich over de kwestie buigen, weet de Volkskrant. Ook AZ moet opheldering geven, omdat de Alkmaarders in de reglementen staan aangemerkt als licentiehouder. AZ is inmiddels door de KNVB geïnformeerd.

Kroes kocht in totaal 42.500 aandelen in Ajax. 17.500 van die aandelen kocht hij pas in juli 2023, een week voor zijn aanstelling in de Johan Cruijff Arena werd bekrachtigd. De raad van commissarissen schorste de algemeen directeur daarom op verdenking van handel met voorkennis.

Kroes legt zich nog niet neer bij zijn gedwongen vertrek. Hij handelde naar eigen zeggen met goede intenties. 'Het leek mij een positief signaal om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen', schreef hij in een verklaring. Wel gaf hij toe dat zijn actie 'niet handig' was.