Bloedstollende Spaanse bekerfinale: Athletic Bilbao wint na penalty's

7 april - 07:22 Laatste update: 08:16
11

Athletic Bilbao heeft zaterdagavond voor het eerst in veertig jaar de Copa del Rey veroverd. De Basken rekenden na een strafschoppenreeks af met Real Mallorca, dat nog wel op voorsprong kwam.

Al snel in de wedstrijd nam Real Mallorca de leiding in Sevilla. Daniel Rodriguez kon raak schieten na een scrimmage in het strafschopgebied. Voor rust kreeg Athletic Bilbao via Gorka Guruzeta en Iñaki Williams grote kansen op de gelijkmaker en een doelpunt van Nico Williams werd afgekeurd wegens buitenspel. Dit leidde tot ongenoegen bij de meegereisde fans uit het Baskenland.

Kort na rust was Real Mallorca dicht bij de 0-2, maar Athletic Bilbao-keeper Julen Agirrezabala kon fraai redding brengen op een inzet van Cyle Larin. In de vijftigste minuut kwamen de Basken op gelijke hoogte via Oihan Sancet. Laatstgenoemde kon de bal van dichtbij tegen de touwen schieten na een slimme pass van Nico Williams.

Na de gelijkmaker ging Athletic Bilbao nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong, maar ze wisten niet meer tot grote kansen te komen. Er moest een verlenging aan te pas gaan komen in Sevilla. Ook in de eerste helft van de verlenging waren de Basken de bovenliggende partij, maar ze konden dit niet uitdrukken in de stand.

In de tweede helft van de verlenging was Real Mallorca dicht bij de winnende treffer. Opnieuw was Athletic Bilbao-keeper Agirrezabala een sta-in-de-weg voor Mallorca. Hij kon zijn ploeg op de been houden met een redding op een kopbal richting de verre hoek van Vedat Muriqi. De verlenging kon geen beslissing brengen en dus moesten er strafschoppen aan te pas komen. Uiteindelijk werd de strafschoppenserie met 4-2 gewonnen door Athletic Club en zodoende konden zij voor het eerst sinds 1984 de Spaanse beker omhoog houden.