FC Twente gooit hoge ogen in Europa

FC Twente gooit hoge ogen in Europa

Gepubliceerd: vrijdag 20 februari 2009 om 16:04vr 20-02-2009 om 16:04

Het antwoord wekte verbazing. FC Twente doet het met 27 miljoen euro. Marseille smijt er jaarlijk vijf keer zoveel tegenaan. In het Velodrome werd de wereld op zijn kop gezet. :Een indrukwekkende prestatie", zei Frank Arnesen, namens Chelsea bij de wedstrijd aanwezig.

Arnesen keek vooral naar Slobodan Rajkovic, Twente's centrale verdediger. De Serviër is in dienst bij Chelsea. "Ik volg hem nadrukkelijk", zegt de oud-speler van Ajax en PSV, in Londen verantwoordelijk voor de jeugdopleiding. Rajkovic stond maanden buitenspel wegens een schorsing. "Ik ben blij met zijn optreden hier", verklaarde Arnesen. "Het biedt perspectief."

De Deen had een goed gevoel bij het complete centrum van FC Twente. Naast Rajkovic stond Douglas, net hersteld van een knieoperatie. Ook de Braziliaan was meer dan solide. De twee zijn samen amper veertig. "De volwassenheid die ze uitstraalden was enorm", vond Steven McClaren, de coach van FC Twente.

FC Twente is gegroeid in de Europese cyclus, die dit seizoen alweer negen wedstrijden bedroeg. Vier eerdere uitduels gingen verloren, bij Arsenal, Stade Rennes, Manchester City en Paris Saint Germain. In Marseille werd ineens een tegenstander van de buitencategorie verslagen. Kick van der Vall vond dat de wedstrijd aan de Middellandse Zee de vergelijking met historische optredens uit het verleden kon doorstaan.

Van der Vall is de man die de meeste (47) internationale wedstrijden voor de Enschedese club speelde. Dat gebeurde in de jaren zeventig, met pakkende duels tegen het Ipswich van Bobby Robson, de uitzege bij Juve, de legendarische finale in de UEFA Cup tegen Mönchengladbach. Tegen het einde van dat decennium was er nog de halve eindstrijd in de toenmalige Europa Cup voor bekerwinnaars, met Anderlecht in Brussel als eindstation.

Ook Van der Vall zag in Marseille dat het huidige elftal nog groeimogelijkheden heeft. Marko Arnautovic, de matchwinner die de bal in het Velodrome voornamelijk met de hak beroerde, heeft nog niet eens een jaar eredivisie-ervaring. Eljero Elia wordt nu al door grote clubs begeerd.

McClaren, als trainer van Middlesbrough al eens finalist in de UEFA Cup, kent het verleden van de club die hem uit de hectiek van Engeland haalde. Hij wil niet vooruitlopen op grote zaken. "Laten we er volgende week weer zo'n mooie Europese avond van maken in Enschede. Zoals FC Twente die in het verleden ook zo vaak had. Laten we ook heel attent zijn. Het wordt moeilijk. We are only halfway."

ANP

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Olympique Marseille

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws