Groep D: Heerenveen pakt punt tegen Ventspils

Groep D: Heerenveen pakt punt tegen Ventspils

02-10-2009 00:58

Het betekende voor de bekerwinnaar wel het eerste puntje in Groep D. Heerenveen verloor twee weken geleden in het Abe Lenstra Stadion van Sporting uit Portugal.

Trainer Jan de Jonge had vanwege een aantal blessuregevallen in de selectie behoorlijk moeten puzzelen met zijn opstelling. Doelman Martin Lejsal en aanvaller Roy Beerens waren niet fit genoeg om in de basis te starten, verdediger Kristian Bak-Nielsen zat vanwege problemen met zijn rug en lies zelfs op de tribune in Riga. Goran Popov, die de afgelopen dagen kampte met een voetblessure, was door de medische staf wel op tijd klaargestoomd voor het duel met de kampioen van Letland.

Brian Vandenbussche, de vervanger van Lejsal, hield de Friezen in de openingsfase op de been. Hij moest zich in de vierde minuut strekken om een kopbal van ploeggenoot Christian Grindheim - die de bal volledig verkeerd op zijn hoofd had gekregen - over het doel te tikken. Even later bracht de Belgische keeper redding op een schot van Jevgenijs Kosmacovs.

Na een kwartier spelen zag Vandenbussche de doorgebroken Edgars Gauracs op zich afkomen. In plaats van de bal breed te leggen op een meegelopen ploeggenoot, schoot de spits van Ventspils op de voeten van Vandenbussche, die Heerenveen daarmee opnieuw overeind hield.

De Friezen hadden afgelopen zondag het broze zelfvertrouwen wat opgevijzeld met een zege op Sparta Rotterdam (0-1). De ploeg van De Jonge maakte daarmee een einde aan een reeks van vier opeenvolgende nederlagen. De overwinning op Sparta kon Heerenveen donderdag aanvankelijk niet inspireren tot grote daden inspireren.

De Jonge besloot aan het begin van de tweede helft toch Beerens in te zetten. De flankspeler, die met liesproblemen kampte, bracht met zijn creativiteit in ieder geval weer wat leven in het tot dan gezapige spel van de Friezen. Beerens schonk bij zijn eerste actie Viktor Elm meteen een aardige kans. De Zweedse middenvelder kopte de bal in de handen van de Letse doelman.

Henrique kreeg halverwege de tweede helft op de rand van het strafschopgebied alle tijd en ruimte om aan te leggen, maar zijn schot vloog net naast het doel. Gerald Sibon miste in de slotfase nog een goede mogelijkheid voor Heerenveen, dat met een punt kreeg wat het verdiende.

Overige uitslag:
Sporting Portugal - Hertha BSC 1-0