Afrika kiest eindelijk voor structuur

Afrika kiest eindelijk voor structuur

21-07-2010 18:46

Jesper Remmen
AMSTERDAM

Daar lijkt echter verandering in te komen. Zeker bij Algerije en Ghana, die gewoon doorgaan met hun coach.

Algerije
Rabah Saadane sprak direct na het teleurstellend verlopen WK (Algerije wist niet tot scoren te komen en werd laatste in de groep, red.) de wens uit om bondscoach te blijven van de Noord-Afrikanen. Het bestuur gaf gehoor aan die oproep en de coach verlengde zijn contract met twee jaar.

Door de contractverlenging kan Saadane verder werken aan zijn uitgestippelde beleid om het voetbal in Algerije beter te ontwikkelen. Nu is het vaak zo dat coaches die een mindere prestatie leveren meteen aan de kant worden gezet. Dat lijkt positief op korte termijn, maar op langere termijn kan dit dodelijk zijn. Iedere keer een nieuwe aanpak zorgt niet voor een gestructureerd plan om het voetbal in Afrika te ontwikkelen.

Rajevac
Dat lijken ze in Ghana ook te begrijpen. Milovan Rajevac had dit WK succes met Ghana. De coach staat al sinds 2008 aan het roer en is het bewijs dat er, kort voor het WK, geen grote internationale naam hoeft worden aangetrokken om succes te boeken.

In de periode van Rajevac haalde Ghana onder twintig de wereldtitel. Rajevac heeft in zijn periode die talentvolle jeugd langzaam en gestructureerd in het eerste team gebracht. Andrew Ayew is daar het perfecte voorbeeld van. De jonge middenvelder is door Rajevac in het team gebracht en blonk uit in Zuid-Afrika. Zo zie je maar wat je met een beetje organisatie en geduld kunt bereiken.

Lees hier het gehele artikel.