Strijden tegen degradatie en hopen op WK

  Strijden tegen degradatie en hopen op WK

  Gepubliceerd: vrijdag 21 maart 2008 om 20:43vr 21-03-2008 om 20:43

  Nederlandse Antillen, is het wel degelijk aan de orde.

  Door: Edwin Radstaat

  Op woensdagavond werd door bondscoach Leen Looyen de selectie bekend gemaakt van de Nederlandse Antillen dat op 26 maart 2008 zal spelen tegen Nicaragua. Doelman Wencho Farrell, die in de eerdere ontmoeting met Nicaragua zijn debuut maakte, werd wederom geselecteerd.  Ter introductie keek de doelman even terug naar zijn voetbalcarriére tot op heden.

  "Ik ben op jonge leeftijd begonnen bij HSCS bij de F tot de met de D-pupillen. Daarna ben ik overgestapt naar WGW, daar heb ik twee jaar speelde bij de C-junioren. Ik ben toen naar FC Groningen gegaan en heb daar één jaar gespeeld in de A1 wat een goede ervaring voor mij was. Ik ben vervolgens overgestapt naar AZ A1 waar ik begon als reservekeeper. In de voorbereiding kreeg ik echter de rol van eerste keeper. Doordat een nieuwe trainer zijn eigen keeper meenam kon ik niet verder bij AZ en ging ik terug naar WGW. Daar speelde ik twee jaar in het eerste elftal, waarna ik de overstap maakte naar FC den Helder. Tot op heden kom ik uit voor het eerste elftal van HSCS, waar ik de eerste keeper ben", aldus Farrell tegenover VoetbalPrimeur.


  (Farrel in het midden met aan de linkerzijde Rocky Siberie)

  Het in de Hoofdklasse van de amateurs uitkomende Turkiyemspor benaderde Farrell in de winterstop voor een directe transfer. De KNVB blokkeerde deze overgang echter.  "Ik werd door Turkiyemspor benaderd om daar te komen spelen. Ik zag dat als een unieke kans en heb ook aangegeven daar graag op in te willen gaan. Door de regels van de KNVB was het echter niet mogelijk om de overstap te maken. Ik hoop wel dat ik het volgende seizoen in de Hoofdklasse kan gaan spelen. Om mee te doen met het nationale elftal is het nodig dat ik wedstrijden speel om scherp te blijven."

  Naast het veldvoetbal toonde de doelman in het verleden ook zeer veel interesse in het zaalvoetbal. Farrell speelde lange tijd voor het uit Den Helder komende Oldstars'77. Van deze ploeg nam hij afscheid in verband met zijn beoogde vertrek naar Turkiyemspor. "Ik nam afscheid van Oldstars '77 met pijn in mijn hart. Ik voelde me er thuis. Het team klikte goed samen en we behaalden goede resultaten. Ik moest een keuze maken tussen zaalvoetbal en veldvoetbal. Het was een moeilijke keuze maar ik heb hem toch kunnen maken. Met veldvoetbal het ik net iets meer. Maar als ik tijd heb ga ik toch nog even kijken. Ik heb 2,5 seizoen bij het team gespeeld, twee goede en vooral heel gezellige seizoenen. De beste herinnering is toch wel het behaalde kampioenschap."

  Farrell droomt nu van het WK, maar verliest tegelijkertijd de strijd tegen degradatie met HSCS niet uit het oog. "Ik knok zowel tegen mogelijke degradatie als voor een plaats op het komende WK. Voor het laatste vecht ik misschien wel ietsje meer. Ik hoop echter dat mijn ploeg niet degradeert en dat we kunnen laten zien wat we echt kunnen. Persoonlijk droom ik natuurlijk vooral van deelname aan het WK en daar heb ik dan ook alles voor over, zoiets kan je maar één keer in je leven meemaken."

  Leen Looyen, bondscoach van de Antillen, selecteerde Farrell voor het nationale elftal aangezien hij de doelman twee jaar eerder had zien uitblinken op het Maritiem toernooi. De doelman werd destijds uitgeroepen tot 'beste doelman' van het toernooi en kreeg de bijbehorende prijs uitgereikt door de latere bondscoach.


  (Farrell in het stadion van Nicaragua)

  De verrassing bij Farrell was desondanks groot toen hij een uitnodiging ontving van het nationale. "Ik had nooit gerekend op een plaats in de nationale selectie. Ik had niet gedacht dat dit allemaal zou voortkomen uit het spelen voor het Helders-elftal op het Maritiem toernooi. Als men toen tegen me had gezegd dat dit toernooi ooit zou zorgen voor selectie van de Antillen had ik dat niet geloofd. Maar zo zie je maar dat het dus wel kan. Ik ben blij dat meneer Looyen mij toen opmerkte. Het gevoel is niet te omschrijven. Toen ik hoorde van de selectie was ik net een klein kind.?

  De doelman maakte eerder dit jaar zijn debuut voor de Antillen tegen Nicaragua. Farrell sprak over een geweldige belevenis. "Het was een heel bijzondere ervaring. Ik ben blij dat ik dit heb mogen meemaken en ik hoop dat er nog meerdere interlands mogen volgen. Het was een druk programma. Trainen, vliegen, trainen, vliegen en spelen in een team met alleen maar profs, dat kunnen niet veel mensen zeggen. Ik ben trots dat ik dit heb bereikt en het mag meemaken. Wat mij ook erg is bijgebleven is hoe deze mensen in dit land leven. Ik mag me een gelukkig mens noemen dat ik alles heb wat me hartje begeert. Door de reis voelde ik me op dat moment een echte prof. Dat gevoel is onbeschrijfbaar."

  De sfeer in het stadion was voor Farrell een nieuwe ervaring. "Toen wij het veld op kwamen was de sfeer kil. Ik ben nog nooit zovaak uitgescholden tijdens een wedstrijd. De mensen daar leven echt mee met het voetbal. Ze waren tijdens de wedstrijd verbaal erg hard voor ons. Toen we de wedstrijd echter hadden gewonnen begon heel het stadion te klappen, ook de fans van onze tegenstander. Dat gaf zo'n goed gevoel. Het hele gebeuren kan ik niet met woorden uitleggen, dat moet je echt meegemaakt hebben!"


  (Leon Kantelberg en Wencho Farrell)

  Farrel verwacht zich met de Antillen te plaatsen voor de volgende ronde ten koste van Nicaragua. De volgende tegenstander, Haïti, wordt echter wel gezien als een zeer sterke ploeg. "Ik denk dat we gaan winnen. We hebben een goed en sterk team. We hebben vaker getraind en kennen elkaar nu beter. We weten wat we aan elkaar hebben en dat maakt het team sterker.  Wat ik weet van Haïti is dat het een heel sterk en goed team is. Je kunt ze vergelijken met een team als Costa Rica. Het zijn 'beren', wat ik heb gehoord met een goede conditie én de meesten spelen allemaal in de als sterk bekend staande Mexicaanse competitie.  Het zal een heel fysieke wedstrijd worden, maar wij zijn er klaar voor.

   

  Plaats een reactie

  Bekijk het laatste nieuws