Van Galen: Ben Van Basten echt eeuwig dankbaar
"Ik kan geen kwaad woord over die man horen"

Van Galen: "Ben Van Basten echt eeuwig dankbaar"

09-09-2013 12:28
2

Ruim 34 jaar oud was Van Galen toen hij voor het eerst, en naar later bleek de enige keer, het shirt van Oranje mocht dragen. De nu 43-jarige scout van AZ kijkt vol trots terug op die ene interland. "Ja, Andorra uit. Ik had ook liever tegen een ander land gespeeld. Brazilië of zo, zoals Bart Latuheru. Maar geloof mij, het is toch de mooiste dag uit mijn voetballeven geweest", zegt Van Galen in het Algemeen Dagblad.

"Als kleine jongen droom je van het Nederlands elftal. En ik was ook nog eens basisspeler met nummer tien op mijn rug. Prachtig." Sinds die dag wil Van Galen geen kwaad woord meer horen over Marco van Basten, de bondscoach die de oud-speler van onder meer NAC Breda, Roda JC Kerkrade en AZ zijn debuut in het Nederland elftal gunde.

"Van Basten gunde me gewoon die interland"
"Op de terugweg kwam Marco van Basten naar mij toe. Hij vroeg 'hoe vond je het?'. Ik zei zonder te aarzelen: 'ik vond het helemaal niets'. Dat was hij roerend met mij eens. Ik raakte geen bal. Het is ook bij eenmaal gebleven. Maar Van Basten, die gunde mij gewoon die interland. Dat zal ik nooit vergeten", vervolgt Van Galen, nu scout bij AZ, in het AD.

"Ik kan geen kwaad woord over die man horen, ik ben hem echt eeuwig dankbaar. Ik ben hem na die tijd nog weleens tegen gekomen, maar ik heb het er nooit meer over gehad. Hoeft ook niet, dat hij mij daar met nummer tien liet spelen, dat betekende alles voor mij." Van Galen weet dat hij het trof met Van Basten.

"Nee, onder de huidige bondscoach Louis van Gaal was het mij nooit gelukt", weet Van Galen. "Die kiest voor jonge spelers. Maar Van Basten vond dat ik het verdiende. Die avond in Barcelona tegen Andorra, die pakken ze Barry van Galen echt nooit meer af."