UEFA-president Michel Platini

UEFA hakt knoop door en voert revolutionaire Nations League in
Europese landencompetitie met eindronde voor groepswinnaars

UEFA hakt knoop door en voert revolutionaire Nations League in

27-03-2014 08:31
6

Het congres van de UEFA heeft donderdag ingestemd met de invoering van de Nations League, een competitie voor landenteams.  Alle 54 leden van de Europese voetbalbond stemden in Astana (Kazachstan) in met het voorstel.

De revolutionaire Nations League gaat vanaf 2018 van start en moet een groot deel van de vriendschappelijke interlands vervangen. Het is nog niet bekend hoe de competitie er precies uit gaat zien, maar de landenploegen zullen waarschijnlijk worden ingedeeld in vier divisies van sterkte.

De verschillende poules, vier per divisie, moeten uit drie of vier landen gaan bestaan. Die spelen een thuisduel en uitwedstrijd tegen elkaar. Promoveren en degraderen is mogelijk en de groepswinnaars treffen elkaar halverwege 2019 in een finalecompetitie.

De UEFA heeft de Nations League aantrekkelijk gemaakt: er zijn bij de eerste editie vier tickets te verdienen voor het EK in 2020. Onduidelijk is nog op welke manier dat wordt ingevuld, maar zeker is al wel dat de kwalificatie voor het EK 2020 pas in maart 2019 van start gaat.

Door de invoering van deze landencompetitie is er met ingang van 2018 elke zomer een eindronde. Is er geen WK of EK, dan vindt de ontknoping van de Nations League plaats.

"Dit is een belangrijke beslissing voor de toekomst en het niveau van het interlandvoetbal", stelde voorzitter Michel Platini. "Het is een grote stap. We hopen dat de fans het nieuwe format ook steunen", zei Wolfgang Niersbach, voorzitter van het comité van de nationale landencompetitie.