FC Groningen na kopgoal oud-Zwolle-bekende steviger op play-offplek
Verdediger Botteghin kopt FC Groningen naar nipte zege in Zwolle: 0-1

04-04-2014 21:50
2

FC Groningen kan zich voorzichtig op gaan maken voor een verlenging van het seizoen. De formatie uit het noorden rekende in Zwolle af met PEC, de grootste concurrent in de strijd om de achtste plaats die aan het eind van het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Eric Botteghin kopte Groningen naar een 0-1-zege, waardoor het verschil tussen beide ploegen oploopt naar vier punten.

Het publiek werd in het Zwolse IJsseldelta Stadion niet bepaald verwend. Op een aardig begin van PEC na, waarin Groningen-doelman Marco Bizot al twee keer handelend moest optreden, bleef het duel grotendeels gespeend van grote kansen. In de eerste helft kreeg alleen Fred Benson twee aardige mogelijkheden.

De spits die onlangs te horen kreeg dat zijn verblijf in Zwolle na dit seizoen eindigt, kon het ongelijk van de clubleiding echter niet bewijzen. Vrij voor Bizot schoot hij na dik een kwartier wild over, terwijl hij zo'n tien minuten voor rust de bal niet onder controle kreeg nadat Bizot hem die in de voeten had geschoven.

PEC, waar Ron Jans in zijn basisploeg liefst vijf wijzigingen had doorgevoerd, had ook na rust het betere van het spel, maar de grootste kansen waren voor Groningen. Een slordig uitgespeelde counteraanval vlak na rust, Krisztian Adorjan kon de volledig vrijstaande Richairo Zivkovic niet bereiken, voorkwam echter de 0-1, terwijl Zivkovic na een uur spelen zijn kunststukje van vorige week tegen PSV niet kon herhalen. Zijn intikker met de buitenkant van de voet ging nu net langs de verkeerde kant van de paal.

Botteghin doet oude club pijn met het hoofd
In de zeventigste minuut was het wel raak voor de gasten, waar Dick Lukkien op de bank de geschorste trainer Erwin van de Looi verving. Maikel Kieftenbeld vond bij de tweede paal de volledig vrijstaande Botteghin. De Braziliaanse oud-speler van Zwolle liet vervolgens de weer teruggekeerde doelman Diederik Boer met een kopbal kansloos: 0-1.

De thuisploeg ging in het slotkwartier op jacht naar de verdiende gelijkmaker. Zo hoopte linksback Bart van Hintum doelman Bizot in de korte hoek te passeren, maar die lette goed op, terwijl opnieuw Benson in de slotfase niet met scherp schoot.