Officieel: AZ meldt mondeling akkoord met Van Basten
Club en trainer moeten nog enkele formaliteiten afronden

Officieel: AZ meldt mondeling akkoord met Van Basten

18-04-2014 10:06
1

AZ is tot een mondeling akkoord gekomen met Marco van Basten. De bij sc Heerenveen vertrekkende trainer gaat in Alkmaar een contract tot de zomer van 2016 tekenen, meldt AZ op de officiële website.

Bij AZ wordt Van Basten de opvolger van Dick Advocaat, die in maart aangaf de club te verlaten. De eredivisionist is nog niet volledig rond met de voormalig bondscoach van Nederland en ex-trainer van Ajax, maar het betreft nog slechts een paar formaliteiten die moeten worden afgerond. Die laatste plooien zullen in de komende dagen gladgestreken worden. Daarna presenteert AZ Van Basten als nieuwe hoofdcoach.

AZ voegt daarmee een nieuwe grote naam aan het rijtje trainers toe. Van Basten treedt in de voetsporen van Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Gertjan Verbeek en Dick Advocaat. De voormalig topspits won als speler onder meer drie keer de Europa Cup I met AC Milan en was met zijn doelpunten heel belangrijk voor de winst van van het EK 1988.

Als coach won Van Basten nog geen enkele prijs. Begonnen bij Jong Ajax belandde hij in 2004 bij het Nederlands elftal. In het seizoen 2008/09 verruilde de 49-jarige Utrechter Oranje voor Ajax. Aan het eind van dat jaar nam hij tijdelijk afscheid van het voetbalwereldje, om in 2012 bij Heerenveen terug te keren. 

Van Basten voldoet met dat rijtje wel aan de criteria van AZ. De Alkmaarders wilden een coach die bij meerdere clubs werkzaam was geweest en die internationale ervaring opgedaan had. Bovendien heeft hij als voetballer in de absolute top gespeeld.