Sao Paulo is het Rotterdam van Brazilië, maar dan tien keer zo heftig
Journalist reist af naar Brazilië voor schrijven van een voetbalboek

"Sao Paulo is het Rotterdam van Brazilië, maar dan tien keer zo heftig"

11-05-2014 10:48

Sao Paulo is de grootste stad van Zuid-Amerika, met twaalf miljoen inwoners, een jungle van cement. Met een stadion waar de eerste wedstrijd wordt gespeeld op 12 juni en dat nog steeds niet af is. Nederland speelt er op 23 juni tegen Chili.

"Sao Paulo is het Rotterdam van Brazilië, maar dan tien keer zo heftig. De pareltjes moet je zoeken, maar als je dan een pareltje hebt gevonden is de kick ook tien keer zo groot'", vindt de Nederlandse schrijver en journalist Daan Dekker.

Geen toerist
“Overal is beton, alleen in de duurdere wijken zie je redelijk wat groen. Als je ergens naartoe moet, zit je soms wel drie uur in de metro. Maar de mensen zijn bescheiden, ze kennen hun plek. Het is geen plek die iedereen mooi vindt, zoals Rio. Ze zijn heel behulpzaam. Jij als Nederlander valt er minder op. Je voelt je geen toerist.”

Voetbalboek
Daan Dekker kwam naar São Paulo voor zijn boek De Brazilianen, het verhaal van acht Braziliaanse voetballers die in Nederland speelden. Nu werkt hij met zijn vrouw Veerle Denissen aan een film over Itaquera, een sloppenwijk die bij het nog steeds onvoltooide stadion ligt. "Zeventig tot tachtig procent van São Paulo bestaat uit niet heel plezierige wijken."

Verhuizen
Omdat Itaquera dichtbij het stadion ligt, is een deel van de wijk opgeknapt. "Maar de mensen hebben niet alles gekregen wat hun is beloofd", zegt Dekker. "De regering heeft ook nieuwe huizen beloofd en dat vinden de bewoners positief. Maar zullen ze die ook krijgen als de camera’s van het WK weg zijn? Als ze kunnen verhuizen, komen ze in sfeerloze flats, maar daar zullen ze dan blij mee zijn."

Wijk Vila Magdalena
Voor de Nederlandse supporters is Vila Magdalena de beste wijk om naartoe te gaan. Dekker: "Daar heb je barretjes en restaurants en kun je gemoedelijk een biertje drinken. In Liberdade, de Japanse wijk, kun je ook lekker eten. In het centrum heb je een leuke overdekte markthal. Maar daar moet je wel overdag heen."