Ik heb het idee dat de KNVB met Hiddink een weg is ingeslagen die dood loopt
Hiddink is niet meer de oude: "Daar is ineens weinig van over"

"Ik heb het idee dat de KNVB met Hiddink een weg is ingeslagen die dood loopt"

15-10-2014 12:23
10

Guus Hiddink is niet meer de trainer die hij ooit was, die conclusie trekt Arno Vermeulen enkele maanden na de aanstelling van de bondscoach van het Nederlands elftal. Drie van de vier interlands onder zijn leiding gingen verloren.

"Hiddink is kwetsbaar, oogt machteloos", vertelt voetbalcommentator Arno Vermeulen in Nieuwsuur. KNVB-directeur Bert van Oostveen kondigde aan dat er een scherpe evaluatie komt. "Hij moet op het matje komen. Hij en zijn assistenten Danny Blind en Ruud van Nistelrooij mogen uitleggen waarom er strubbelingen zijn in de spelersgroep."

De media riepen al om het hoofd van Hiddink en menig voetbalvolger zei dat het einde verhaal is voor de Achterhoeker. Vermeulen denkt er net zo over. "Ik heb het idee dat de KNVB met Hiddink een weg is ingeslagen die dood loopt. Dat zou best eens kunnen betekenen dat er heel vroeg afscheid wordt genomen. Er is weinig reden om te denken dat het binnenkort beter gaat."

Hiddink niet meer de Hiddink van vroeger
Volgens de chef sport van de NOS is Hiddink in veel facetten niet meer de succesvolle trainer die hij was. "Hij maakt een paar fouten. En dat verwacht je niet van iemand die zoveel ervaring heeft. Of dat onderschatting is, weet ik niet. Maar er gaat wel veel mis. Dat verbaast wel. Iemand die zoveel goed werk heeft geleverd in het verleden, daar is ineens weinig van over."

Ook de band met de media is veranderd, constateert Vermeulen. "Terwijl hij juist iemand was die ontzettend handig met de media omging. Wond de media om zijn vinger. Je vraagt je af waar deze ommezwaai opeens vandaan komt. Misschien zit de sleet erop."

Daarnaast beschermt hij zijn spelers niet en valt ze juist openlijk af. Vermeulen: "Het is onbegrijpelijk. Hij neemt afstand van de spelersgroep. De nederlaag tegen Tsjechië werd opgehangen aan de fout van Janmaat. Maar Nederland speelde gewoon slecht voetbal en dat is de verantwoordelijkheid van de coach."