We zouden de besten ter wereld zijn, het team had zeker een miljard gekost
"Het bizarre is dat wij destijds nauwelijks iets hebben gekost"

"We zouden de besten ter wereld zijn, het team had zeker een miljard gekost"

28-10-2014 10:06
3

Arsenal wacht alweer dik tien jaar op een landstitel. Toen, in het seizoen 2003/04, maakten de 'Gunners' een periode mee die nu ondenkbaar is in het Emirates Stadium. De ploeg van Arsène Wenger won dat jaar 26 wedstrijden en speelde 12 duels gelijk. Er werd dus een heel seizoen lang geen enkele keer verloren.

Het leverde het Arsenal-team van destijds de bijnaam The Invincibles op. Sol Campbell was één van de spelers van de formatie die nummer twee Chelsea maar liefst elf punten achter zich liet. "Zouden wij in het huidige voetbal het beste team ter wereld zijn? Absoluut", kijkt de verdediger terug op het gouden tijdperk.

Naast Campbell waren onder meer Thierry Henry, Dennis Bergkamp en Robert Pires de grote sterren. "Als je naar dat team kijkt, dan denk je direct dat het nu meer dan één miljard pond (1250 miljoen euro) zou hebben gekost. Gemakkelijk zelfs. We hadden Thierry die zijn ding deed, Dennis die overal gevaar stichtte en goals maakte, Patrick Vieira die op zijn best was en Robert die zelfs door het oog van een naald nog een bal kon spelen."

"En dan waren er ook nog spelers als Fredrik Ljungberg, Jens Lehmann, Ashley Cole, ikzelf, Kolo Toure, Lauren... Het bizarre is dat wij destijds nauwelijks iets hebben gekost. Thierry kostte elf miljoen pond, Dennis 7,5, Pires 6, Ljungberg 3, Lauren 7,2, Gilberto Silva 4,5, Lehmann 2. Ik was transfervrij, Kolo kostte 150.000 pond, Patrick was 3,5 miljoen, Cole kwam uit de opleiding. Stel je voor wat al die spelers vandaag de dag zouden hebben gekost."

Ongelooflijk
Sinds 2004 is er geen enkele club meer in geslaagd een heel seizoen lang ongeslagen te blijven. Campbell, 73-voudig international, denkt echter dat het huidige Chelsea daartoe in staat is. "Je moet het team hebben en dat heeft Chelsea. Maar het is een heel dun lijntje waar je aan hangt. Eén uitglijder en de reeks is ten einde."

"Zelfs met de beste spelers en de beste manager zijn er dingen die je niet kunt controleren. Er waren wedstrijden dat we van het veld kwamen en dachten: hoe hebben we dit nou nog geflikt? In die tijd realiseerde ik me niet hoe ongelooflijk onze prestatie eigenlijk was", aldus Campbell.