In het kort: Juventus op koers voor vierde op rij, Fiorentina ruikt Europa League

04-04-2015 22:59
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Juventus op koers
Juventus blijft op koers voor de vierde landstitel op rij. De koploper in de Serie A won zaterdag voor de 21e keer dit seizoen. Dit keer werd op eigen veld Empoli verslagen. Carlos Tévez zorgde vlak voor rust voor de 1-0. Invaller Roberto Pereyra bepaalde in blessuretijd de eindstand: 2-0. Door de zege heeft Juventus 70 punten na 29 wedstrijden. De 'Oude Dame' heeft veertien punten voorsprong op nummer twee AS Roma, dat eerder op zaterdag met 1-0 won van Napoli. Er zijn nog negen wedstrijden te spelen in Italië. Empoli staat veertiende en lijkt veilig.

Fiorentina klopt Sampdoria
Fiorentina heeft zaterdag een flinke stap naar plaatsing voor Europees voetbal gezet. De formatie uit Florence won thuis met 2-0 van Sampdoria en passeerde die ploeg op de ranglijst. Fiorentina is nu vierde met 49 punten, Sampdoria staat een plek lager met een punt minder. Ook het verliezende Napoli werd voorbijgestoken.

De thuisploeg sloeg na een uur spelen toe. Eerst schoot Alessandro Diamanti de 1-0 binnen, waarna Mohamed Salah het duel drie minuten later al besliste.

Lyon doet goede zaken
Olympique Lyon heeft zich voor ten minste een dag aan kop genesteld van de Franse Ligue 1. De ploeg won zaterdag het uitduel met En Avant Guingamp met 3-1 en passeerde daarmee Paris Saint-Germain aan kop van de ranglijst. PSG speelt zondag nog de topper bij Olympique Marseille.

Lyon stond al bij rust met 2-0 voor, door doelpunten van het talentvolle spitsenkoppel Nabil Fekir/Alexandre Lacazette. Nadat Christophe Kerbrat van Guingamp rood had gekregen, maakte Clinton Njie er 3-0 van. In het slot deed Claudio Beauvue iets terug voor de thuisploeg.

De Leeuw toch afwezig
FC Groningen kan zaterdagavond toch niet beschikken over Michael de Leeuw. De aanvallende middenvelder leek hersteld van een hamstringblessure, maar volgens het Dagblad van het Noorden is hij zaterdagochtend toch afgehaakt. De wedstrijd tussen Vitesse en FC Groningen begint zaterdag om 18:30 uur.

Lazio wint bij rentree Braafheid
Edson Braafheid heeft zijn rentree bij Lazio zaterdag opgeluisterd met de overwinning op Cagliari. De Romeinen wonnen op Sardinië met 3-1. Braafheid speelde, net als Stefan de Vrij, de hele wedstrijd. De Nederlandse verdediger had sinds begin december aan de kant gestaan met een knieblessure. Lazio kwam na een half uur spelen op voorsprong via Miroslav Klose.

Marco Sau trok de stand vlak na rust gelijk. Het was daarna invaller Balde Diao Keita die Lazio min of meer aan de zege hielp. De Senegalees werd na een uur spelen onderuitgehaald in het strafschopgebied. Lucas Biglia schoot de 1-2 binnen. Vlak daarna werd Keita nogmaals tegen de vlakte gewerkt in het strafschopgebied. Mobido Diakité kreeg voor die overtreding rood. Biglia schoot deze strafschop echter over. Marco Parolo maakte in blessuretijd alsnog de 3-1.

El Kabir de man tegen Babel

Moestafa El Kabir is op het moment hot in Turkije. De oud-speler van NEC, tegenwoordig spelend voor Genclerbirligi, maakte zaterdag drie doelpunten tegen het Kasimpasa van Ryan Babel en Ryan Donk. Babel opende nog wel de score voor de bezoekers, maar onder meer door drie treffers van El Kabir werd het 5-2. Twee van zijn drie doelpunten waren strafschoppen. Voor de interlandbreak maakte El Kabir ook al een doelpunt tegen Fenerbahçe.

Roma pakt belangrijke punten
AS Roma heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om een Champions League-ticket. De ploeg won zaterdag in eigen huis van SSC Napoli, waar Jonathan de Guzman 81 minuten meespeelde. Miralem Pjanic maakte in de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd. Nummer twee Roma heeft door de zege negen punten meer dan nummer vijf Napoli. De achterstand op koploper Juventus is met elf punten onoverbrugbaar.

Real Madrid opgelucht
James Rodriguez keert zondag terug in de basis van Real Madrid. De Colombiaanse schaduwspits is volledig hersteld van de voetblessure die hem twee maanden aan de kant hield. Trainer Carlo Ancelotti van De Koninklijke kondigde zaterdag aan dat Rodriguez de positie van de geschorste Isco inneemt in de thuiswedstrijd tegen Granada. "Hij is fit en begint", aldus de Italiaanse coach, die verder meldde dat middenvelder Sami Khedira en verdediger Dani Carvajal rust krijgen. Rodriguez brak begin februari een middenvoetsbeentje in de wedstrijd tegen Sevilla.

Mooi gebaar NAC
De spelersgroep van NAC Breda denkt ook aan de fans. Voor de lange reis naar Heerenveen hebben de spelers een bedankje in petto, meldt BN DeStem. Bij Café de Knyp, waar de fans zich verzamelen voor de wedstrijd, kunnen de supporters de eerste consumpties op kosten van de spelers drinken. De selectie wil de fans daarmee bedanken voor de onvoorwaardelijke steun, ook tijdens uitwedstrijden.

Blijft Klopp toch?
Jürgen Klopp is ook volgend seizoen trainer van Borussia Dortmund. Dat zegt voorzitter Hans-Joachim Watzke van de Bundesligaclub zaterdag in Bild. "Voor mij staat vast dat Klopp ook volgend seizoen onze trainer is." Klopp is aan zijn zevende seizoen bezig bij de 'Borussen' en beleeft een matig seizoen. De kampioen van 2011 en 2012 en finalist van de Champions League in 2013 staat tiende in de competitie. Zaterdag wacht de topper met koploper Bayern München.