Bondscoach teleurgesteld in Ajax en Feyenoord: 'Dat kan ik niet begrijpen'
Clubs geven jonge talenten niet vrij

Bondscoach teleurgesteld in Ajax en Feyenoord: 'Dat kan ik niet begrijpen'

23-05-2015 11:23
7

Aron Winter, bondscoach van Oranje onder-19, baalt van de beslissing van Ajax, Feyenoord, Vitesse en AZ om diverse talenten niet vrij te geven voor het aanstaande EK in Griekenland. Dat verklaart de oud-international tegen de NOS.

"Ik ben teleurgesteld", aldus Winter. "Spelen tegen de beste landen uit deze leeftijdscategorie is heel goed voor de ontwikkeling van deze spelers. Dat weet ik zeker, honderd procent."

Het EK, dat wordt gespeeld tussen 6 en 19 juli, hindert volgens de clubs de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zo moet Ajax eind juli aantreden in de voorronde van de Champions League en hoopt Feyenoord rond die tijd te strijden om plaatsing voor de Europa League.

"Voor jongens die in de basis spelen van het eerste elftal kan ik het wel begrijpen, maar anders niet", gaat Winter verder. "Voor spelers die niet vast in het eerste staan, is zo'n EK juist heel goed om mee te maken. De clubs denken daar soms anders over en dat is hun goed recht. Dat heb ik te respecteren. De clubs zijn altijd leidend. Het is teleurstellend, maar ik moet verder."

Ajax besloot om Riechedly Bazoer, Donny van de Beek en Jairo Riedewald niet vrij te geven. Feyenoord staat Bart Nieuwkoop, Jari Schuurman en Calvin Verdonk niet af. Ook Dabney dos Santos (AZ) en Kevin Diks (Vitesse) reizen niet af naar Griekenland.