Speech van Blatter na zege blijft onbegrepen: 'Dit is míjn congres'
Blatter herkozen als FIFA-voorzitter

Speech van Blatter na zege blijft onbegrepen: 'Dit is míjn congres'

29-05-2015 20:37
8

Sepp Blatter maakte zijn favorietenrol bij de FIFA-verkiezing vrijdag opnieuw waar. De Zwitser had na de eerste stemronde al zoveel steun binnen, dat zijn enige overgebleven uitdager prins Ali bin Al-Hussein besloot zich terug te trekken voor de tweede ronde. "Ik dank jullie voor het vertrouwen", reageerde de 79-jarige preses.

Blatter had na de eerste stemronde 133 bonden achter zich, prins Ali kreeg 73 stemmen. De Zwitser kwam zeven stemmen tekort om direct herkozen te worden. De Jordaniër zag echter in dat zijn missie kansloos was en trok zich terug, wat volgens Blatter een verstandige zet was. "Hij had kunnen zeggen: we gaan verder. Dan zou ik denk ik nog meer stemmen hebben gekregen."

De FIFA kwam de laatste dagen voor de zoveelste keer negatief in het nieuws vanwege corruptie. Er gingen veel stemmen op die het vertrek van Blatter eisten. Zijn steun bleek bij de verkiezing, ondanks alle kritiek, onverminderd groot. "Ik ben niet perfect, niemand is perfect", toonde Blatter zich niet blind voor de wanklanken. "Samen kunnen we er wat van maken."

Blatter gaf aan open te staan voor veranderingen, niet alleen in de sport, maar ook binnen het fel bekritiseerde bestuur van de bond. "We hebben vrouwen nodig in de top. Ook in de competities moeten we dingen veranderen, maar niet op het WK. Dat is een te belangrijk toernooi. Daar blijven we vanaf."

Blatter staat al sinds 1998 aan het roer van de belangrijkste sportbond ter wereld. De komende vier jaar worden echter zijn laatste als preses, liet Blatter zelf weten. Het is echter nog maar de vraag of hij in 2019 echt plaats zal maken voor een ander. Ook bij zijn herverkiezing in 2011 gaf Blatter aan zijn laatste termijn in te gaan.

De Zwitser wordt in maart volgend jaar 80 jaar oud, maar zelf vindt hij die leeftijd geen rol spelen. "Dat is geen probleem. Ik ken mensen van vijftig jaar oud die veel ouder lijken", aldus de bejaarde Blatter. "Ik hou gewoon van mijn baan. Let's go FIFA." En hij sloot af met de onbegrijpelijke woorden: "Dit is míjn congres."

Op sociale media lieten diverse prominenten uit de voetballerij al hun onvrede blijken, waaronder Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB. De Nederlandse voetbalbond hekelt de herverkiezing. (ANP)

 

Sepp Blatter wint weer. Geen verrassing voor Sepp en zijn vriendjes...

Posted by Voetbalprimeur on vrijdag 29 mei 2015