Italianen helpen Kroatië en doen Noren pijn, Bosnië doet plicht

Italianen helpen Kroatië en doen Noren pijn, Bosnië doet plicht

13-10-2015 22:36
1

Kroatië heeft zich op de slotdag van de kwalificatiereeks als tweede geplaatst voor het EK. Noorwegen leed een late nederlaag bij Italië (2-1) en moet daardoor de play-offs in. Dat geldt ook voor Bosnië-Herzegovina.

Noorwegen moest zelf winnen van Italië om zich te verzekeren van de tweede plaats en leek in Rome lange tijd voor die missie te slagen. Alexander Tettey tekende na 23 minuten voor de openingstreffer, die tot de 75ste minuut op het scorebord bleef staan. Toen de Italianen alles op de aanval zetten, kantelde het duel echter alsnog. Alessandro Florenzi en Graziano Pellè bezorgden Italië de winst (2-1).

Kroatië deed wat het moest doen bij Malta, al overtuigde de ploeg niet. Tegen het nietige Malta kwam alleen Ivan Perisic halverwege de eerste helft tot scoren, maar de vreugde was er na het laatste fluitsignaal niet minder om. Kroatië klimt door de zege namelijk naar de tweede plaats achter groepswinnaar Italië en gaat rechtstreeks naar het EK. Noorwegen moet de play-offs in.

In de poule van Wales en België stond alleen de derde plaats op de laatste speeldag nog op het spel. De opdracht voor Bosnië was vooraf simpel: winnen bij Cyprus. Dat bleek een lastige klus, want de openingstreffer van Haris Medunjanin werd door Constantinos Charalambidis en Nestoras Mitidis omgezet in een Cypriotische voorsprong. Opnieuw Medunjanin en Djuric brachten echter alsnog Bosnische vreugde.

Overige uitslagen:
België - Israël 3-1
Wales - Andorra 2-0
Bulgarije - Azerbeidzjan 3-0
Letland - Kazachstan 0-1
Nederland - Tsjechië 2-3
Turkije - IJsland 1-0