Heitinga (32) verrast en zet per direct punt achter loopbaan

Heitinga (32) verrast en zet per direct punt achter loopbaan

01-02-2016 23:20
27

John Heitinga stopt per direct moet voetballen, meldt de NOS. De 32-jarige verdediger kwam na zijn terugkeer bij Ajax, afgelopen zomer, amper aan spelen toe in 'zijn' Arena.

Rob Jansen, de zaakwaarnemer van Heitinga, heeft het afscheid bevestigd tegenover Voetbal International. Eerder op de avond lekte al een bericht van De Telegraaf over het afscheid van Heitinga uit, waarna de geruchtenmolen op gang kwam en het nieuws uiteindelijk bevestigd werd.  

Heitinga hoopte zijn carrière op mooie wijze af te sluiten, maar het werd uiteindelijk een roemloos einde. Niet één keer stond hij dit seizoen in de basis van Ajax. Frank de Boer durfde het uiteindelijk twee keer aan om Heitinga binnen de lijnen te brengen, niet geheel toevallig telkens toen Ajax ruim voor stond.

Zijn eerste periode bij de Amsterdammers was er wél een vol succes. Twee keer wist hij de landstitel te grijpen (2002 en 2004). In totaal kwam hij toen tot 152 competitiewedstrijden, waarin hij zeventien keer scoorde. Na zijn eerste dienstverband in de Arena vertrok de in Alphen aan den Rijn geboren verdediger naar Atlético Madrid. Via Everton en Hertha BSC keerde hij afgelopen zomer terug in Amsterdam.

Heitinga was ook succesvol als international. Hij droeg het shirt van Oranje uiteindelijk 87 keer en bereikte in 2010 de WK-finale. Op dat toernooi speelde hij alle wedstrijden. In de finale tegen Spanje kreeg hij in de verlenging een rode kaart.