Harde kern kondigt 'fel verzet' aan: 'Ajax wil supporters financieel uitbuiten'

Harde kern kondigt 'fel verzet' aan: 'Ajax wil supporters financieel uitbuiten'

09-08-2016 10:13
44

Het nieuws dat Ajax vanaf volgend seizoen een eigen lidmaatschapskaart gaat uitgeven, viel rauw op het dak van de supportersverenigingen. De Amsterdamse club wil het contract met de SVA beëindigen, maar die legt zich daar niet zomaar bij neer.

De SVA spreekt in een reactie op de berichtgeving van 'een onaangename verrassing'. "Wij bestaan 25 jaar en hebben een grote fanschare opgebouwd. Daar kan niet zomaar aan voorbij worden gegaan", zegt een woordvoerder van de supportersvereniging, die bijna honderdduizend leden telt, tegen Het Parool.

Beide partijen zijn inmiddels in gesprek over een nieuwe rol, aangezien de SVA haar belangrijkste bestaansrecht verliest: leden kunnen straks niet langer met voorrang wedstrijdkaarten kopen of met korting Ajax-artikelen aanschaffen. Ook supportersvereniging AFCA, dat de belangen van zo'n 1700 fans behartigt, is boos over het voornemen van Ajax en kondigt aan zich 'fel te verzetten'.

'Het voornemen zal in feite gaan betekenen dat de zeggenschap van de supporters steeds verder wordt teruggedrongen en waardoor de kloof tussen supporters en club zal groeien', valt te lezen in een verklaring. 'Het enige waar Ajax met deze voorgenomen besluiten op uit lijkt, is het financieel uitbuiten van de supporters.'

'Zorgelijke ontwikkelingen waarbij supporters vooral worden gezien als financieel product en niet als een belangrijke steun voor de spelers en wezenlijk onderdeel van de club', besluit de AFCA zijn statement.