De Tien: spelers die vanwege hun voetballende broer werden aangeschaft
Voor een voetballer kunnen er verschillende redenen zijn om voor een overstap naar een club te kiezen. Zo moet zowel het sportieve als financiële plaatje goed zijn en moet de speler een goed gevoel hebben bij de club. Ook willen sommige spelers hun familie dicht in de buurt hebben. Clubs gaan soms heel ver om hun beoogde aanwinst binnen te halen en stellen alles in het werk om ook aan bepaalde voorwaardes van een voetballer te voldoen. Vandaag in 'de Tien': broertjes die als 'lokaas' werden gebruikt.
Nemanja en Dragi Gudelj
In Nederland is het bekendste 'lokaas' waarschijnlijk Dragi Gudelj. Hoewel Dragi twee maanden eerder dan Nemanja naar Ajax kwam, volgde Ajax Nemanja al langere tijd. Het is dus niet ondenkbaar dat Ajax Dragi aantrok om een overstap voor Nemanja aantrekkelijker te maken, zeker gezien het feit dat Nemanja regelmatig de familiebanden benadrukt. Dragi hoeft niet te rekenen op veel speelminuten in Jong Ajax, laat staan in Ajax I.
Christian en Jonathan Benteke
De een werd voor liefst 37 miljoen euro overgenomen van Liverpool, de ander kwam transfervrij over van Zulte Waregem, nadat hij in zeventien duels nul keer had gescoord. Dat is het verhaal van de Benteke's, die nu samen bij Crystal Palace spelen. Zou Crystal Palace echt wat zien in Jonathan Benteke, of heeft de transfer van zijn grote broer toch iets te maken met zijn komst naar Londen?
Roque en Julio Santa Cruz
Julio Santa Cruz kwam in 2008, een jaar na zijn broer Roque, naar Blackburn Rovers. Terwijl Roque zijn goede vorm bij de Rovers in 2009 beloond zag worden met een transfer naar Manchester City, kon van Julio niet bepaald hetzelfde gezegd worden. Het jongere broertje van de twee maakte niet één keer zijn opwachting in het eerste elftal van Rovers.
Clarence en Chedric Seedorf
Chedric volgde Clarence drie jaar na diens overstap naar Real Madrid, in 1996. Het jongere broertje van de twee speelde één seizoen in de jeugdopleiding van Real Madrid, maar kwam nooit in aanmerking voor het eerste elftal. Een jaar later volgde Chedric Clarence weer, dit keer naar Inter Milan. Nadat hij van 2001 tot 2008 een handvol clubs in Nederland, België en Italië had afgewerkt, mocht hij een droomtransfer maken naar AC Milan. 'Toevallig' speelde grote broer Clarence toen al bij de Rossoneri.
Rafael en Fabio da Silva
Toen Manchester United in 2007 naar Fluminense belde voor Rafael da Silva, wilde deze alleen naar Manchester komen als hij zijn broertje mee mocht nemen. Zo gezegd zo gedaan: ook Fabio verkaste naar Old Trafford. De broertjes hadden wisselend succes: Rafael speelde 160 wedstrijden voor United, Fabio 56. De tweeling is inmiddels gescheiden: Rafael speelt bij Lyon, Fabio bij Middlesborough.
Kaka en Digao
Een jaar nadat Kaka in Milaan had getekend, volgde zijn broer Digao in 2004. Kaka werd een wereldster bij AC Milan, Digao speelde welgeteld één wedstrijd in het eerste elftal. Digao werd een aantal keer verhuurd, tot hij in 2012 overstapte naar New York Red Bulls, waar hij één minuut in het eerste elftal speelde. In 2013 stopte de verdediger met voetballen.
Jesus en Marco Navas
Het verhaal van de gebroeders Navas is een geval apart. Toen Jesus in 2013 door Manchester City werd overgenomen van Sevilla, kampte hij met heimwee. Dat lossen we op, dachten ze bij City, en er werd gebeld naar de nabijgelegen club Bury. Of zij even Marco Navas wilden vastleggen. Dit werd geen succes: Marco vertrok in januari 2014 weer naar Spanje. Het heeft weinig invloed gehad op Jesus, hij speelt nog steeds bij City.
Eden en Thorgan Hazard
Chelsea trok in 2012 zowel Eden als Thorgan Hazard aan. Terwijl Eden uitgroeide tot een absolute wereldster op Stamford Bridge, kwam Thorgan nooit tot een optreden in het eerste elftal. Thorgan werd uitgeleend aan Zulte Waregem en aan Borussia Mönchengladbach, dat hem in 2015 definitief overnam. Later verklaarde hij: "Toen ik naar Engeland ging was ik 'het broertje van', maar in België heb ik laten zien wat ik echt kan."
Fabio en Paolo Cannavaro
Fabio speelde in 1999 voor Parma toen hij een goed woordje deed voor zijn broertje Paolo. Het was dus niet toevallig dat Parma Paolo aantrok. De verdediger had toentertijd slechts twee keer in het eerste team van Napoli gespeeld. Terwijl Fabio bij Inter Milan, Juventus en Real Madrid uitgroeide tot een superster en zelfs de Gouden Bal won, bleef Paolo op bescheidener niveau een gewaardeerde kracht als verdediger bij Parma, Napoli en Sassuolo.
Evans en Geoffrey Kondogbia
Geoffrey Kondogbia koos in 2015 voor Inter Milan, niet voor AC, omdat Inter eerder zijn broer Evans had vastgelegd. Dat Evans enkel diende als lokaas voor Geoffrey werd snel duidelijk: dezelfde transferperiode werd Evans namelijk al verhuurd aan Renate, een klein clubje uit de Serie C. Geoffrey is nu een gewaardeerde kracht bij Inter, Evans is verhuurd aan FC Jumilla in de Spaanse derde divisie.