Deense hype rond Dolberg: Duurt niet lang voordat hij die twee overklast

Deense hype rond Dolberg: "Duurt niet lang voordat hij die twee overklast"

Gepubliceerd: donderdag 13 oktober 2016 om 12:00do 13-10-2016 om 12:00

De ontwikkeling van Kasper Dolberg bij Ajax is ook in Denemarken niet onopgemerkt gebleven. Rond de spits is een hype gaande in zijn thuisland en VoetbalPrimeur sprak met Tipsbladet-journalist Kenneth Jensen over de verwachtingen onder de Deense voetballiefhebbers over de Ajax-spits.

"Alle media duiken erop als Dolberg scoort", zegt Jensen tegen VoetbalPrimeur over de gekte die in Denemarken gaande is rond de negentienjarige revelatie, dit seizoen goed voor vier Eredivisie-goals. "Ik denk niet dat veel mensen van hem hadden gehoord voor zijn doorbraak bij Ajax, maar iedereen is enorm enthousiast en hoopt hem snel in de nationale ploeg te zien."

De koele kikker van Ajax is inmiddels wekelijks, bijna dagelijks nieuws in Denemarken. "Er is een buzz rondom hem omdat hij een jonge, zeer getalenteerde spits is, die direct, rustig en extreem intelligent op het veld is en scoort voor een grote club in Nederland. TV 2 heeft de rechten voor de Eredivisie, dus zijn goals verschijnen altijd online, op het sportnieuws en worden door alle webmedia uitgelicht. Wanneer wij iets schrijven over Dolberg krijgen we ontzettend veel lezers, reacties, shares en likes op social media."

Potentieel zonder grenzen
"Ik persoonlijk probeer al zijn wedstrijden te bekijken, want ik vind dat het beste aan voetbal het moment is dat een talent doorbreekt en je zijn limiet nog niet kent", vervolgt Jensen. "Het is een soort van potentieel zonder grenzen. Als Deen heb ik hetzelfde gevoel als met Eriksen en Fischer bij Ajax en met Nicklas Bendtner toen hij doorbrak bij Arsenal en de potentie had om een topspits te worden. En ik denk dat meer mensen dat zo zien."

De Dolberg-hype komt mede voort uit een enorm verlangen in Denemarken. "Denemarken zoekt naar spitsen sinds de dagen van John Dahl Tomasson, Ebbe Sand, en als je nog verder terug in de tijd gaat gaat, Preben Elkjaer. Het team heeft op dit moment geen spits van wereldklasse, dus natuurlijk zijn de mensen onder de indruk."

Dolberg vs. De Jong vs. Jörgensen
In Nederland gaan stemmen op dat Dolberg op zijn leeftijd al beter en completer is dan Luuk de Jong, of een andere Eredivisie-Deen, Nicolai Jörgensen. "De Jong en Jörgensen zijn beter dan Dolberg op dit moment, maar het zal niet lang duren voordat Dolberg die twee overklast", zegt Jensen daarover. "Kijk alleen al naar zijn goal in de Europa League tegen Standard Luik. Geweldige loopactie en intelligente afronding. Maar Jörgensen maakt bijna alleen maar beslissende goals voor Feyenoord. En hij is nog stabieler dan Dolberg, hij valt niet ver terug in wedstrijden. Daarbij komt dat Dolberg nog jong is. Hij heeft nog niet zijn eerste vormcrisis gehad, dus je wilt hem een terugval zien hebben voordat je hem naast Jörgensen legt. Maar om eerlijk te zijn: in Denemarken praat niemand over die vergelijking."

'Hij heeft de bond een beetje verrast'
Opvallend genoeg werd Dolberg deze interlandweek niet opgeroepen voor de Deense nationale ploeg en moest hij zich melden bij de beloften, waar hij uiteindelijk afhaakte door een rugblessure. Jensen denkt dat Dolberg er in de lente van volgend jaar wel bijkomt. "Nu heeft hij nog weinig wedstrijden gespeeld, is hij nog een jonge speler en staat hij achter spelers als Viktor Fischer, Nicolai Jörgensen en Yussuf Poulsen (RasenballSport Leipzig). Maar het is een kwestie van tijd."

"Misschien heeft hij de Deense bond een beetje verrast, want hij heeft ook maar één wedstrijd voor Jong Denemarken gespeeld en werd niet eens meegenomen naar de Olympische Spelen, vreemd voor zo’n groot talent. Hij heeft zijn fysiek en uitstraling ook pas op late leeftijd ontwikkeld. Toen hij veertien, vijftien jaar oud was, zag hij er nog veel jonger uit. Dolberg is echt opgebloeid", aldus Jensen.

Kenneth Jensen is sportverslaggever bij de Deense krant Tipsbladet en is op Twitter te volgen via @KennethJensen85 

Vanaf 1.02: Dolberg scoort in zijn enige interland voor Jong Denemarken tot nu toe (Wales - Denemarken 0-4)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wordt Dolberg een spits van wereldformaat?

Ja
85%
Nee
15%
(959 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws