'KNVB en Ajax onder vuur: verboden clausules in contracten Klaassen en El Ghazi'

'KNVB en Ajax onder vuur: verboden clausules in contracten Klaassen en El Ghazi'

15-12-2016 07:18
51

De KNVB heeft Nederlandse clubs geadviseerd hoe ze FIFA-regels over betalingen voor spelersmakelaars konden omzeilen. Onder meer zaakwaarnemer Sören Lerby van Ajax-spelers Davy Klaassen en Anwar El Ghazi ligt onder vuur.

Dat melden NRC en de Deense krant Politiken, die inzage hebben in door Football Leaks gelekte documenten. Volgens Politiken krijgt Lerby met zijn makelaarskantoor Essel 6,25 procent van de transfersom bij een tussentijds vertrek van Klaassen of El Ghazi bij Ajax. Sinds 2009 hanteert de FIFA evenwel de regel dat clubs makelaars geen percentage van de transfersom mogen betalen.

De wereldvoetbalbond hoopt op die manier een te grote invloed van zaakwaarnemers op de keuze van spelers tegen te gaan. Sportrecht-advocaat Paulo Lombardi is duidelijk over de constructie in de contracten van de twee Ajacieden. "Dit is illegaal." De Amsterdammers wassen de handen in onschuld en stellen dat de KNVB de contracten zonder aanmerkingen heeft geregistreerd.

Volgens het NRC wees voormalig KNVB-directeur Henk Kesler clubs en spelersmakelaars in 2009 op het verbod. Tegelijkertijd zou hij in een vertrouwelijke brief echter suggesties hebben gedaan hoe de regels omzeild konden worden. Kesler verstuurde die brief omdat er 'in de praktijk' toch behoefte bestond om makelaars te compenseren.

Naast Ajax namen ook PSV en FC Twente de verboden clausule in de afgelopen vijf jaar tenminste vijf keer in contracten op. Daarvan geeft de krant echter geen voorbeelden.