Hiddink rekende op commentaar: 'Je selecteert niet op vriendjespolitiek'

Hiddink rekende op commentaar: 'Je selecteert niet op vriendjespolitiek'

25-12-2016 18:21
4

Guus Hiddink liet Jordi Cruijff in april 1996 in een oefeninterland tegen Duitsland debuteren in het Nederlands elftal. De voormalig bondscoach weet nog goed hoe trots vader Johan Cruijff destijds was.

"Ik was een paar keer gaan kijken bij Jordi, die een goede periode had bij Barcelona. Hij was een ventje met diepgang. Niet in de stijl van Johan natuurlijk, maar toch gezegend met een slalom langs tegenstanders, en met drang naar de goal", vertelt Hiddink in de Volkskrant. "Ik dacht: ik selecteer hem gewoon voor het Nederlands elftal, wetende dat ik commentaar zou krijgen, want ik was goed met Johan."

"Maar zo werkt dat alleen niet in de top, dat je op vriendjespolitiek selecteert", vervolgt de Varssevelder. "Gelukkig maakte Jordi het waar tijdens het EK, door de openingstreffer tegen Zwitserland. Bij de bus, na afloop, heb ik Johan en Danny nog even gesproken. Dat ging niet specifiek over Jordi. Ik kon niet in zijn hoofd kijken, maar ik dacht de trots bij Johan te zien. Niet de trots van de grote speler of van de trainer, maar de trots van de vader Johan."

Hiddink heeft nog steeds contact met Jordi. "Hij manifesteert zich heel goed als technisch directeur bij Maccabi Tel Aviv. Dat is misschien wel zijn grootste overwinning geweest. Hij is niet meer de zoon van Cruijff, hij is Jordi. Johan was trouwens heel toegankelijk. Ik observeerde hem graag in grotere gezelschappen. Hij had nooit een houding van: ik heb het druk, jullie mogen mij niet lastigvallen."