'Je zou zeggen dat Ajax daar aan gewend is, maar het doet wat met je'

'Je zou zeggen dat Ajax daar aan gewend is, maar het doet wat met je'

21-01-2017 17:39
20

De rivaliteit tussen FC Utrecht en Ajax is er één van alle tijden. De laatste jaren zijn de spanningen echter wel danig toegenomen, concludeert Leo van Veen, alias 'Mister FC Utrecht', die in 1982 van de Domstad naar Amsterdam vertrok.

"Die rivaliteit is er altijd geweest, hoor", zegt Van Veen in het Algemeen Dagblad. "Vooral vanuit Utrecht richting Amsterdam. De underdog tegen de grote club. De arrogant overkomende topclub, dat werk. De laatste jaren is dat extremer geworden. Eigenlijk in lijn met de gehele maatschappij die agressiever en minder tolerant is geworden."

Wedden

Meer odds

Van Veen speelde één keer met Ajax tegen FC Utrecht. "Naast mij speelden toen ook de Utrechters Marco van Basten, Piet Schrijvers en Gerald Vanenburg mee. Ik voelde geen haat, hoor. Na al die jaren voor DOS en FC Utrecht gunde men mij dat jaar bij Ajax wel." Ook Mark Verkuijl had geen last van negatieve reacties. "Bij mij scheelde het dat ik tussendoor bij FC Groningen had gespeeld."

"Ik weet nog dat Jan Wouters direct van Utrecht naar Ajax ging. Dan heb je het gedaan, hè", aldus Verkuijl, die weet dat Ajax al zeven jaar op rij niet wist te winnen in de Domstad. "Je zou zeggen dat Ajax gewend is aan die vijandigheid. Maar die wedstrijd van het jaar doet wat met je. Elke editie heeft natuurlijk zijn eigen verhaal. Alleen de agressiviteit op het veld is hetzelfde."

"Als speler van Ajax weet je dat je aan de bak moet, toch voel je ergens: het gaat niet", besluit Verkuijl. De aftrap van FC Utrecht – Ajax is zondag om 12.30 uur.