De Tien: memorabele momenten waarbij Hawk-Eye zeker niet had misstaan

De Tien: memorabele momenten waarbij Hawk-Eye zeker niet had misstaan

28-02-2017 10:10
1

Een systeem dat registreert hoe een bal op een millimeter de doellijn passeert en op die manier wellicht een seizoen beslist. Anno 2017 kan het allemaal. In het verre en recente verleden hebben vergelijkbare situaties echter voor heel wat verhitte discussies gezorgd. VoetbalPrimeur zet tien van die momenten, waarbij het Hawk-Eye-systeem z'n waarde kon hebben, op een rijtje.

1. Davy Klaassen (Legia Warschau - Ajax)
Toen Peter Bosz vernam hoe Feyenoord tegen PSV aan de winnende treffer kwam, gingen de gedachten onwillekeurig terug naar die donderdagavond in Polen. Davy Klaassen werd tegen Legia Warschau een wel heel belangrijk Europees uitdoelpunt door de neus geboord. Gelukkig voor de Amsterdammers leverde het geen Europese uitschakeling op.

2. Frank Lampard (Duitsland - Engeland)
Engeland maakte een belabberd WK 2010 door, maar leek in de achtste finale tegen Duitsland knap terug te komen van een 2-0 achterstand. De Uruguayaanse arbitrage zag echter niet hoe een afstandsschot van Lampard een halve meter achter de doellijn belandde. Engeland verloor uiteindelijk met 4-1 en mocht zijn koffers pakken.

3. Geoff Hurst (Engeland - West-Duitsland)
Soms zit het mee, soms zit het tegen... Engeland speelde in 1966 als gastland de WK-finale tegen West-Duitsland. Bij een 2-2 stand in de verlenging knalde Hurst de bal tegen de onderkant van de lat. De Russische grensrechter Tofikh Bakhramov zag er een doelpunt in, Engeland werd wereldkampioen en de moeder aller voetbaldiscussies was geboren.

4. Luis García (Liverpool - Chelsea)
Liverpool won in 2005 op heroïsche wijze de Champions League-finale van AC Milan. De wijze waarop The Reds tot de eindstrijd waren doorgedrongen, hield destijds iedereen in Engeland bezig. De dubbele confrontatie met Chelsea werd beslist door een frommelgoal van Luis García, die door William Gallas keurig voor de lijn tegengehouden leek te worden.

5. Pedro Mendes (Manchester United - Tottenham Hotspur)
In hetzelfde seizoen leek Manchester United - Tottenham Hotspur uit de draaien op een doelpuntloos gelijkspel. Vlak voor tijd besloot Mendes het eens vanaf de middellijn te proberen. United-doelman Roy Carroll grabbelde en grabbelde, maar tot afgrijzen van Mendes en de overige Spurs zag niemand van de arbitrage hoe ruim de bal over de lijn ging.

6. Khalid Sinouh (FC Twente - RKC Waalwijk)
Uiteraard was het niet zo handig van de toenmalig RKC-doelman om een bal achter zijn standbeen aan te nemen. Maar de mannen in het zwart hadden toch moeten zien dat Sinouh zijn schoonheidsfoutje ruimschoots op tijd corrigeerde.

7. Jordi Alba (Sevilla - FC Barcelona)
Barcelona liet onlangs op bezoek bij Betis Sevilla dure punten liggen. Dat lag deels aan de Catalanen zelf en deels aan arbiter Hernandez, die een zuiver doelpunt van Alba over het hoofd zag.

8. Christian Tiffert (Duisburg - Frankfurt)
Een van de pijnlijkste missers ooit vond plaats in de confrontatie tussen Duisburg en Frankfurt. Een schot van Tiffert stuiterde een paar meter terug het veld in, maar arbiter Marco Fritz wees doodleuk naar de middenstip om de goal goed te keuren. Dat kon er ook nog wel bij voor Frankfurt, dat op dat moment op een 5-0 achterstand kwam.

9. Stefan Kiessling (Hoffenheim - Bayer Leverkusen)
Wellicht was er geen doellijntechnologie voor nodig, maar technische hulpmiddelen waren hier zéér welkom geweest. Het beruchte 'spookdoelpunt' van Stefan Kiessling. De aanvaller van Bayer Leverkusen kopte uit bij Hoffenheim de bal in het zijnet, maar zag tot zijn stomme verbazing hoe de gelouterde arbiter Felix Brych een doelpunt toekende.

10. Ragnar Sigurdsson (Finland - IJsland)
IJsland boekte op weg naar het WK 2018 een zwaarbevochten zege op bezoek bij Finland. Centrale verdediger Ragnar Sigurdsson was de gevierde man met de winnende treffer diep in blessuretijd. Of de bal ook daadwerkelijk in zijn geheel de doellijn had gepasseerd, is de vraag.