Het mislukte jaar van Vincent Janssen: waarom hij absoluut weg moet bij Spurs

Het mislukte jaar van Vincent Janssen: waarom hij absoluut weg moet bij Spurs

14-04-2017 10:00
18

Weinig vertrouwen van de manager, korte invalbeurten, géén doelpunten uit open spel en gezien de concurrentie een minimale kans op een vaste basisplaats. Vincent Janssen (22) had zich vast meer voorgesteld van zijn debuutseizoen in de Premier League. De spits van Tottenham Hotspur en Oranje staat voor een cruciale zomer in zijn nog prille carrière. Wel of niet bij Spurs blijven - dat is nu de grote vraag.

Toen Tottenham-manager Mauricio Pochettino een klein jaar geleden was afgereisd naar Ierland om Vincent Janssen te bekijken tijdens een oefeninterland, zei hij dat de Oranje-aanvaller 'alles heeft wat Spurs zoekt'. Uiteindelijk legde de Londense club liefst twintig miljoen euro op tafel voor Janssen. Een megabedrag voor een speler die op dat moment pas tien maanden op het hoogste niveau achter de rug had. Het eerste seizoen van de spits in de Premier League is geen succes geworden. Wat heet: Janssen maakte in de 790 minuten competitievoetbal (zeven basisplaatsen, zestien invalbeurten) één doelpunt, uit een penalty. 

Met het einde van het seizoen in zicht voor Spurs en Janssen rijst de vraag: wat nu? In januari informeerden diverse clubs naar de beschikbaarheid van de international. In een tijdelijk vertrek naar onder meer Galatasaray had Janssen geen trek. Tottenham is - als we de Britse pers mogen geloven - achter de schermen druk bezig met de zoektocht naar een nieuwe back-up voor sterspeler Harry Kane. Bij de komst van een nieuwe spits lijkt het einde verhaal voor Janssen. Hoeveel geduld heeft Pochettino met de Nederlander?  En moet Janssen in de zomer zijn conclusies trekken of lonkt er wel degelijk een doorbraak op White Hart Lane? Vijf punten op een rij. 

https://gyazo.com/600d0127c5f8349d2319eb4af8b1506e

De manager
Pochettino is niet bang om aankopen die het niet brengen, af te serveren. Benjamin Stambouli (2015) en Clinton N'Jie (2016) konden bijvoorbeeld al na één jaar vertrekken. De Argentijnse manager was in februari nog kritisch over Janssen. De Nederlander, die een paar keer buiten de wedstrijdselectie van Spurs werd gelaten, 'moest meer laten zien, óók op het trainingsveld'. Het was een duidelijke wake-up call richting zijn aankoop van twintig miljoen.

Er is de laatste weken een voorzichtige stijgende lijn te zien. Janssen speelde verdienstelijk tegen Burnley en kende een goede invalbeurt tegen Swansea City. Zijn manager was na de twee winstpartijen positief over de Nederlandse spits. Toch zal het bij Janssen, die toch al niet van het zelfvertrouwen barst, knagen dat Pochettino hem dit seizoen regelmatig liet invallen in de 86e of zelfs 89e minuut van een wedstrijd.  

De concurrentie
Het galmt meerdere keren per wedstrijd van de tribunes op White Hart Lane. Harry Kane, he's one of our own. De 23-jarige Kane is immens populair in het wit-blauwe gedeelte van Noord-Londen. Als de goalgetter fit is, dan speelt-ie. In de laatste twee seizoenen maakte Kane respectievelijk 31 en 28 doelpunten voor Spurs. Deze jaargang staat de teller op 24. Toen Janssen naar Tottenham verkaste, was hij ongetwijfeld op de hoogte van de status van Kane. Die concurrentiestrijd gaat hij niet winnen. Bij afwezigheid van Kane, die dit seizoen twee keer voor langere tijd uit de roulatie was, besloot Pochettino meerdere malen om voor Heung-Min Son te kiezen als diepste spits. Janssen lijkt soms geen back-up, maar eerder derde keus. 

De fans
Het cynisme onder Spurs-fans richting Janssen - er werd na een serie slechte wedstrijden in 2016 direct verwezen naar de Spaanse megaflop Roberto Soldado - heeft in de laatste weken plaatsgemaakt voor licht enthousiasme. Als invaller leverde Janssen een fraaie assist af tegen Swansea (1-3 winst). De international stond slechts een halfuurtje op het veld, maar werd op social media bejubeld en door velen zelfs bestempeld als man of the match. Kan één goede pot het zetje in de juiste richting geven?

Op Spurs-fora lopen de meningen over Janssen uiteen. 'Geef die jongen nog een jaar de kans', zegt iemand die al 24 jaar een seizoenskaart heeft. 'Hij verdient een kans'. Anderen zijn teleurgesteld en vinden Janssen absoluut geen twintig miljoen waard. 'Vier penalty's en een doelpunt tegen Millwall, dat is te weinig. Sell him en koop iemand die bewezen heeft te kunnen scoren in de Premier League'. 

https://gyazo.com/cbffe8e7ce4df8021f9c922b4cfc118a

Oranje
De inmiddels ontslagen Danny Blind gaf in maart aan dat hij met Janssen gesproken had over diens situatie in Noord-Londen. Een halfjaar lang weinig spelen en af en toe minuten maken in bekertoernooien of als invaller - dat vond Blind voldoende om de Spurs-aanvaller te blijven beschouwen als een serieuze optie voor in de spits. Maar het is natuurlijk een keer gedaan met het krediet van Janssen. De Brabander ziet ook hoe zijn concurrent en vriend Bas Dost aan de lopende band scoort in Portugal. Het is uiteraard de vraag of Oranje überhaupt nog mag dromen van het WK 2018, maar als Janssen nóg een seizoen op de bank zit, is dat op korte termijn waarschijnlijk funest voor zijn carrière bij het Nederlands elftal. 

Het perspectief
Janssen nam in juni 2016 het risico om een reuzenstap te maken van een subtopper in de Eredivisie naar een topclub uit de Premier League. De voormalig goalgetter van AZ en Almere City heeft in Nederland de gunfactor, maar aan de andere kant van het Kanaal telt dat niet. Janssen heeft Pochettino en de fans van Spurs niet kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten. Ruimte om rustig door te ontwikkelen is er niet. Bij een ploeg die Champions League gaat spelen en een gooi wil doen naar de titel, móet je er staan. Topsport is hard. Miskopen worden keihard afgeserveerd. 

Als Janssen in de spiegel kijkt, weet hij zelf waarschijnlijk ook: de kans is minimaal dat er na de zomer iets verandert aan zijn situatie. Zolang publiekslieveling Kane voor Spurs speelt, zit een vaste basisplaats er niet in. Sterker nog: Janssen deelt zelfs verder in de pikorde wanneer zijn werkgever inderdaad een extra aanvaller aantrekt. Als Tottenham bereid is om verlies te maken op de Nederlander, die nog tot medio 2020 vastligt, zou een verkoop de beste optie zijn. Gewoon bij pak 'm beet Bayer Leverkusen of Benfica op nul beginnen en via een omweg weer terug naar de top. Ook Oranje heeft nu een spits met zelfvertrouwen hard nodig.