'Ajax hoort kassa al rinkelen: miljoenen stromen binnen bij Europa League-winst'

'Ajax hoort kassa al rinkelen: miljoenen stromen binnen bij Europa League-winst'

12-05-2017 09:55
30

Niet alleen uit sportief oogpunt zou de Europa League-winst fantastisch zijn voor Ajax, ook financieel legt het de Amsterdammers geen windeieren. Een zege op Manchester United op 24 mei levert in totaal zo'n 22,5 miljoen euro aan inkomsten op.

Dat zocht Voetbal International uit. Europa League-winst levert Ajax een ticket voor de groepsfase van de Champions League op, wat een startpremie van twaalf miljoen euro met zich meebrengt. Het winnen van het tweede Europese clubtoernooi levert 6,5 miljoen op, terwijl een nederlaag goed is voor 3,5 miljoen.

Ajax boerde dit seizoen toch al goed in de Europa League, de recettes buiten beschouwing gelaten. Aan prijzengeld toucheerden de Amsterdammers 8,1 miljoen. Daar komen de inkomsten uit de zogeheten marketpool – de mediagelden die de UEFA verdeelt op basis van het bedrag dat er via de landen binnenkomt aan uitzendrechten – nog bij. Al liggen die in de Europa League niet echt hoog.

Volgend seizoen in de Champions League zouden die mediagelden evenwel een stuk interessanter zijn. Nadeel voor Ajax is dat die gedeeld moeten worden met Feyenoord als de Rotterdammers kampioen worden. Dat komt neer op zo'n vier miljoen voor beide clubs, wat het totaal aan inkomsten voor Ajax bij een zege op United op zo'n 22,5 miljoen brengt.