Ophef over 'homofobe' uitspraken Schaken: 'Popie jopie, het is jammer en dom'

Ophef over 'homofobe' uitspraken Schaken: 'Popie jopie, het is jammer en dom'

29-11-2017 17:21
136

Ophef over 'Einde aan de Bullshit', de zojuist verschenen biografie van Ruben Schaken. In het boek laat de voormalig aanvaller van onder meer Feyenoord, ADO Den Haag en Oranje zich negatief uit over twee voormalig medespelers die op mannen vallen. Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation, heeft geen goed woord over voor de teksten van Schaken. 

In het boek is te lezen dat Schaken 'met andere ogen' naar zijn medespelers ging kijken toen hij eenmaal wist dat ze homoseksueel waren. 'Je weet nooit wanneer hij zijn kunstje flikt', wordt er opgetekend uit zijn mond. 

Wedden

Meer odds

"Wij maken ons hard voor de sociale acceptatie van homo's en biseksuelen in de sport", zegt Blankenstein tegen Metro"Deze uitspraken van Schaken zijn heel kwetsend. Ook voor de twee spelers die hij niet bij naam noemt." 

Ze vindt de opmerkingen van de voormalig rechtsbuiten 'homofoob'. "Schaken is maar een enkeling, een popie jopie die zijn boek wil verkopen. Ik vind zijn uitspraken jammer en vooral dom."

"In 2014 hebben we samen met de VVCS een onderzoek onder 400 contractspelers uitgevoerd waaruit blijkt dat de meeste spelers geen enkel probleem hebben met een homoseksuele collega in het team."

VVCS
Danny Hesp, voorzitter van de VVCS, benadrukt dat het om de uitspraken van een enkeling gaat. "Spelers zoals Schaken zullen er altijd zijn, maar het onderwerp is bespreekbaar gemaakt in de kleedkamer. Seksuele geaardheid staat op de agenda, naast racisme en matchfixing. Dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar."

Lees ook: 'Getraumatiseerde' Schaken over reddende engel: 'Zonder hem had ik het niet gered'