'Nieuwe Cruijff' van Nederland kon niet met de druk omgaan: Een mentale kwestie

'Nieuwe Cruijff' van Nederland kon niet met de druk omgaan: "Een mentale kwestie"

09-12-2017 13:49
46

Ismaïl Aissati geeft toe dat hij niet met de hoge druk en verwachtingen om heeft kunnen gaan. De 29-jarige middenvelder werd na zijn debuut voor PSV, op zeventienjarige leeftijd tegen AC Milan in de Champions League, bejubeld en opgehemeld. Aissati moest de nieuwe Johan Cruijff worden.

"Iedereen had het over de wedstrijd tegen AC Milan, hoe ik op been bleef tegen Andrea Pirlo, Kaká en Clarence Seedorf", vertelt een openhartige Aissati over de wedstrijd in 2005, die een verleden heeft bij zowel PSV als Ajax, op de clubsite van Ajax. "Er lag zoveel druk op mijn schouders. Ik werd de nieuwe Johan Cruijff genoemd. Die druk, daar kon ik niet mee omgaan."

"Maar vooral na de thuiswedstrijd werd het heel erg moeilijk voor mij. Ik had een basisplaats, speelde goed en vervolgens sprak heel Europa erover", zegt Aissati. "Als ik het over mocht doen, dan was ik liever minder opgevallen. Dat is een mentale kwestie. Sommige jongens konden makkelijk omgaan met alle druk, maar bij mij was dat totaal niet het geval. Nog steeds vind ik het lastig om erover te praten."

Aissati tipt de jonge talenten die in hetzelfde schuitje zitten als hij zat. "Blijf zo lang mogelijk in Nederland vanwege de Hollandse school. Ibrahim Afellay en Davy Klaassen hebben het een aantal jaar in Nederland laten zien. Eerst de Eredivisie, dan de Champions League en vervolgens het Nederlands elftal. Dat zijn goede voorbeelden."

Aissati werd door Vitesse gehuurd van Ajax. Verder speelde de spelmaker voor Antalyaspor, Terek Grozny en Alanyaspor. Momenteel verdient hij zijn brood bij Balikesirspor.