'Van der Gijp en Derksen beseffen volgens mij niet hoeveel schade ze aanrichten'

'Van der Gijp en Derksen beseffen volgens mij niet hoeveel schade ze aanrichten'

05-02-2018 09:14
164

Belachelijk en absurd. Zo noemt Renate den Heijer, Trans Ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland (TNN), de 'transgender-grap' van René van der Gijp in de uitzending van Voetbal Inside. Het RTL-programma ligt zwaar onder vuur.

Aanleiding is een grap van Van der Gijp, die zei dat hij voortaan door het leven zou gaan als Renate en vervolgens een pruik opzette. Hij verwees daarmee naar de Belgische journaliste Bo van Spilbeeck. "Ik begrijp niet waarom een collega-journalist die jaren heeft geworsteld om deze moeilijke beslissing te nemen, zo te kakken wordt gezet", reageert De Heijer in gesprek met Metro.

"Het is ook zo onnodig. Wie bedenkt dit en wat voegt het toe? Al het goede werk dat de laatste jaren verricht is om homofobie en transfobie uit het voetbal te bannen, wordt zo teniet gedaan met een domme grap", vervolgt ze. De Heijer vindt dit soort acties gevaarlijk. "Ze beseffen volgens mij niet hoeveel schade ze aanrichten met dit soort opmerkingen."

Ook Johan Derksen moet zich schamen voor zijn uitspraken volgens De Heijer. "Derksen beseft kennelijk niet hoeveel mensen worstelen met deze problematiek. Relaties gaan kapot en soms mogen mensen hun kinderen niet meer zien. Dat leidt in sommige gevallen tot dramatische gebeurtenissen als zelfmoord. Ik vind het dan ook smakeloos om op deze manier mensen belachelijk te maken."

Lees ook: Borst verdedigt Gijp en Derksen: 'Overdreven en ook nog eens doodeng'