Wat als FC Twente degradeert: leegloop en 'catastrofale' gevolgen voor begroting

13 april 2018 om 09:00

Vier duels te gaan, vier punten achterstand op nummer zeventien Sparta. Het Eredivisie-slot nadert met rasse schreden en degradatie naar de Jupiler League wordt steeds realistischer voor FC Twente. Wat zijn de gevolgen voor de volksclub uit Enschede wanneer het daadwerkelijk fout gaat? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

ADO Den Haag-uit, PEC Zwolle-thuis, Vitesse-uit en, op de laatste speeldag, NAC Breda-thuis. De druk op de spelers van het dolende FC Twente (laatste competitiezege: 12 december) is haast onmenselijk groot. Er moéten de komende weken punten worden gepakt. Degradatie naar de Jupiler League zal op tal van vlakken grote consequenties hebben voor de club.  

'Catastrofale' gevolgen voor begroting
Het verhaal dat sporteconoom Pieter Nieuwenhuis van adviesbureau Hypercube eind maart schetste bij RTV Oost was gitzwart. Uit een onderzoek van het bedrijf kwam naar voren dat de omzet van FC Twente in dat geval met circa dertig procent zal dalen – ‘catastrofaal’, aldus Nieuwenhuis. Het heeft vooral te maken met kelderende sponsorinkomsten, minder opbrengsten door merchandising en lagere televisiegelden. Concreet gaat het om zo’n acht à tien miljoen euro. Overigens heeft FC Twente dit seizoen een begroting van circa dertig miljoen euro. Trek daar dertig procent van af en de club zal in de Jupiler League nog altijd een fors hoger budget hebben dan alle concurrenten.   

Het horrorscenario in de Grolsch Veste: langer dan twee jaar actief blijven op het tweede niveau. Met name de sponsorgelden en de recettes zullen in dat geval steeds verder teruglopen, voorspelde Nieuwenhuis. Zelfs een faillissement van Twente valt in de toekomst dan niet uit te sluiten.

Twente heeft nog altijd een schuld van circa zestig miljoen euro. Het beleidsplan dat voor de komende jaren was uitgestippeld, zal op een niveau lager een ontzettende opdonder krijgen. Hypercube rekende uit dat Twente bij degradatie komend jaar sowieso een miljoenenverlies gaat lijden.  

Leegloop
Mocht het de komende weken inderdaad misgaan in de Grolsch Veste, dan zal er een exodus van spelers plaatsvinden. Huurlingen Thomas Lam, Cristian Cuevas, Luciano Slagveer en Adnane Tighadouini keren terug naar hun werkgevers; Adam Maher en Mounir El Hamdaoui beschikken over een aflopend contract en blijven sowieso niet.

Spelers met een doorlopende verbintenis komen allemaal in de etalage te staan. Aan onder meer Oussama Assaidi, Fredrik Jensen, Joël Drommel, Tom Boere en Peet Bijen kan Twente nog iets verdienen. Elke euro zal hard nodig zijn.

Minder bezoekers (?)
FC Twente beschikt over een hondstrouwe achterban. Van de 30.000 stoeltjes in de thuishaven van de club zijn er dit seizoen tijdens thuiswedstrijden vrijwel altijd 25.000 bezet. Grote vraag: wat zijn de gevolgen voor de bezettingsgraad in de Grolsch Veste wanneer Twente zijn thuiswedstrijden gaat afwerken in de Jupiler League?

Duels op maandag- en vrijdagavond zijn voor sommige fans bij voorbaat al onaantrekkelijk – en dat is nog los van de tegenstanders die op bezoek komen in Enschede. Niet Ajax en PSV, maar Almere City en FC Oss: het zal waarschijnlijk van invloed zijn op de kaartverkoop. "FC Twente kán de Jupiler League overleven. Belangrijk is dan wel dat de mensen in de regio de club niet massaal de rug toekeren", zei directeur Jan van Halst onlangs in gesprek met Voetbal International.

Wéér nieuwe staf en clubleiding
Over Van Halst gesproken: grote kans dat zijn kop zal rollen wanneer het doek valt in de Grolsch Veste. Afgelopen zomer was de voormalig prof grotendeels verantwoordelijk voor de samenstelling van de spelersselectie. Omdat het scoutingsapparaat en de jeugdopleiding van Twente de afgelopen jaren zijn ontmanteld, moesten Van Halst en consorten vooral een beroep doen op huurlingen en transfervrije krachten. Het is uitgemond in een fiasco.

Van Halst zorgde er in overleg met de clubleiding ook voor dat er in één seizoen twee trainers sneuvelden in Enschede. René Hake moest in oktober zijn biezen pakken, diens opvolger Gertjan Verbeek volgde na 149 dagen en één zege in achttien competitieduels. De kans dat interim-trainer Marino Pusic blijft wanneer Twente inderdaad degradeert, lijkt nihil.

Volgens diverse media hoopt Twente dat Fred Rutten bereid is om zijn oude werkgever bij de hand te nemen en als technisch directeur uit het moeras te trekken. Momenteel is Rutten nog actief als trainer van het Israëlische Maccabi Haifa. Eén ding is zeker: er is veel, heel veel clubliefde nodig om zo'n loodzware uitdaging aan te gaan.