Kuipers had leiding EL-finale niet verwacht: Hadden flinke deuk kunnen oplopen

Kuipers had leiding EL-finale niet verwacht: "Hadden flinke deuk kunnen oplopen"

11-06-2018 06:40
9

Het Nederlands elftal ontbreekt op het WK in Rusland, maar ons land wordt wel vertegenwoordigd door arbiter Björn Kuipers. Hij hoopt daar zijn droom uit te laten komen en de finale te kunnen fluiten.

Dit seizoen werd Kuipers ook aangesteld voor de finale van de Europa League. Tot zijn eigen verassing, vertelt hij in De Telegraaf. "Omdat het niet mogelijk was, want het is een ongeschreven regel binnen de UEFA en onder scheidsrechters dat je niet twee van zulke finales in een carrière kan leiden", stelt hij. De 45-jarige arbiter floot in 2013 al de EL-finale tussen Benfica en Chelsea.

Tegelijkertijd wist de leidsman uit Oldenzaal dat een foutje in die finale verstrekkende gevolgen kon hebben. "Natuurlijk, we hadden een flinke deuk kunnen oplopen, er was bijvoorbeeld ook geen VAR tijdens die finale."

Kuipers is blij dat de videoscheids er op het WK wel is, omdat die ene cruciale fout daardoor niet meer gemaakt kan worden. "Het gaat altijd om discussie over die scheidsrechter. Wil je succesvol zijn en eventueel een WK-finale leiden, dan moet je onbesproken zijn."

De arbiter merkt daarnaast op dat het respect van spelers voor hem is gegroeid in vergelijking met vroeger. "Ik heb veel respect naar spelers toe en zij ook naar mij. Alles is nu comfortabeler? Absoluut."