VAR-nieuws valt slecht: 'Laat hun mensen eerst goed de regels hanteren'

VAR-nieuws valt slecht: 'Laat hun mensen eerst goed de regels hanteren'

21-06-2018 20:37
22

Het nieuws dat er komend seizoen mogelijk geen videoscheidsrechter in de Eredivisie komt, leidt tot scepsis bij Mario van der Ende. De voormalig toparbiter heeft weinig begrip voor het standpunt van scheidsrechtersvakbond BSBV.

De vakbond eist inspraak op het aanstellingsbeleid en daar gaat de KNVB niet mee akkoord. "De KNVB moet kiezen voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. In dit geval geef ik de bond groot gelijk dat zij willen bepalen wie ze op een bepaalde wedstrijd inzetten als VAR. Want gebleken is wel dat lang niet iedereen voor deze job geschikt is", laat Van der Ende weten aan het Algemeen Dagblad.

"Daarom kan ik weinig met de reactie van de scheidsrechtersbond, die met een roulatiesysteem wil gaan werken", vervolgt Van der Ende. "Laat de belangenvereniging er eerst eens voor zorgen dat hun mensen de regels goed hanteren. In plaats van onderhandelen met de KNVB, zouden ze nu beter de spelregelkennis kunnen bestuderen Laat anders kundige oud-scheidsrechters of oud-voetballers de rol van VAR vervullen."

Jeffrey van As, technisch directeur van ADO Den Haag, is teleurgesteld. "Ik kan je alvast wel zeggen dat dit tot heel veel irritaties gaat leiden bij spelers en coaches. Zij willen een zo eerlijk mogelijk spel, en dat eerlijke spel komt nu dus weer op de tocht te staan."