Minister bemoeit zich met Feyenoord-duel: 'Komen hier over te spreken met Kamer'

Minister bemoeit zich met Feyenoord-duel: 'Komen hier over te spreken met Kamer'

17-08-2018 19:44
32

Mocht FOX Sports het Europa League-voorrondeduel van Feyenoord met AS Trencín wel of niet achter de decoder uitzenden? Feyenoord-fans voelen zich bekocht en volgens het Commissariaat voor de Media is de Mediawet overtreden. Mediaminister Arie Slob wil het in de Tweede Kamer bespreken.

Dat zegt hij in het Algemeen Dagblad. Het conflict komt voort uit de zogeheten Evenementenlijst, een aanhangsel van de Mediawet. Op de lijst staan programma's die volgens de overheid voor minstens 75 procent voor alle huishoudens met een tv toegankelijk moet zijn. FOX Sports wast zijn handen in onschuld met het argument dat het geen wedstrijd uit het hoofdtoernooi van de Europa League betrof.

Sportmarketingdeskundige Marcel Beerthuizen vindt de hele discussie onnodig. "De Evenementenlijst is een achterhaald fenomeen", reageert hij in het AD. Volgens hem werd de lijst opgesteld vanuit de gedachte dat iedereen traditioneel televisie kijkt. "Ik vind overigens dat FOX hiervoor niet op de vingers moet worden getikt. Deze wedstrijden dienen toch geen nationaal belang?"

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers: "Het blijft een vrij subjectief gebeuren. Wat is een evenement van aanzienlijk belang voor de samenleving? Ik zou wel eens wat scherpe objectieve criteria willen zien, die hier nadere invulling aan geven. Waarom staat vrouwenvoetbal er niet op? En waarom alleen maar (bepaalde) kampioenschappen in mannenvoetbal, schaatsen en tennis? Er zijn natuurlijk veel meer sporten en kampioenschappen van aanzienlijk belang."

Minister Slob 'bezint zich op de werking van de evenementenlijst', laat hij weten. "Wij komen hier nog over te spreken met de Kamer."